Trgovački sud odbacio tužbu Grada Varaždina i dosudio palaču Zakmardy Varaždinskoj biskupiji

| 1.7.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin tužbom Trgovačkom sudu (zasad) nije uspio dokazati da se pri ponovljenoj prodaji palače Zakmardy nije poštivalo pravo prvokupa koje imaju Republika Hrvatska, Varaždinska županija i Grad Varaždin, s obzirom da je riječ o nekretnini sa statusom kulturnog dobra. Na presudu Trgovačkog suda, koja je donesena 24. lipnja, Grad ima mogućnost žalbe Visokom trgovačkom sudu u roku od 15 dana od dana donošenja presude. Hoće li se Grad žaliti ili će Varaždinska biskupija konačno dobiti pravomoćnost kupoprodaje i krenuti u realizaciju planova oko preuređenja palače Zakmardy u Katoličku gimnaziju (o čemu se već govori u gradu)?

Prodaja palače u središtu varaždinske gradske jezgre započela je još 2022. godine i to u postupku ovrhe nad tvrtkom Stanoing u stečaju, u čijem je vlasništvu palača bila od 90-ih godina. Na prvoj dražbi 2022. godine ponudu za kupnju palače predala je Varaždinska biskupija u iznosu od 7.324.000 kuna te je Općinski sud u Varaždinu 15. lipnja te godine donijelo prvo Rješenje kojim se nekretnina dosuđuje Varaždinskoj biskupiji. To rješenje nije postalo pravomoćno zbog žalbe koju je uložio sam Stanoing, a koji je u žalbi tvrdio da je sud "proveo postupak prisilne prodaje i dosudio nekretninu kupcu ignorirajući činjenicu da je nekretnina, koja je predmet prodaje, zaštićeni spomenik kulture". Stanoing se tada žalio s pretpostavkom da bi Grad mogao ponuditi veću cijenu od one koju je ponudila Biskupija.

Više o ovoj temi i obrazloženju najnovije presude u vezi ovršnog postupka nad palačom Zakmardy možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...