Općine i gradovi u Varaždinskoj županiji potrošili desetke tisuća kuna na službene aute i dnevnice

| 27.2.2017. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Ako se “putni nalozi” lažiraju u samom vrhu hrvatske vlasti, kao što to pokazuju slučajevi iz vremena bivše Milanovićeve Vlade, kakva li je onda praksa na lokalnoj razini? Da ni u našoj županiji nije (bilo) sve čisto, najbolje pokazuje slučaj u Općini Bednja gdje su optužene dvije službenice jer su im tijekom više godina isplaćeni deseci tisuća kuna.

A kakvo je stanje u drugim sredinama, posebice po pitanju isplata dnevnica i putnih naloga koji ne bi smjeli biti sporni, ukoliko je njihova svrha opravdana? Iz pojedinih jedinica dobili smo podatak o ukupno isplaćenom iznosu putnih naloga u 2015. i 2016. godini, i to skupa s dnevnicama, dok smo iz nekih dobili zasebne podatke o isplaćenim iznosima putnih naloga i dnevnica.

Usprkos tim razlikama, može se zaključiti da su se u većini slučajeva isplate putnih naloga odnosile na sudjelovanje na seminarima, ali čini se da najviše novaca, naročito u općinama, ipak ide za isplatu troškova korištenja privatnog automobila u službene svrhe.

Dok nam je načelnik Donje Voće Krunoslav Jurgec tek kratko poručio da Općina 2015. i 2016. nije isplaćivala dnevnice, ne dajući odgovor o putnim nalozima, načelnik Općine Breznički Hum napominje da si kao načelnik dosad nije isplatio ni jednu dnevnicu.

No, pošto svoj automobil koristi u službene svrhe, iz općinskog mu se proračuna isplaćuju putni nalozi. Lani je za putne naloge isplaćeno 18.619 kuna, a lani 8.553 kune.

- U 2015. iznos je bio veći jer sam putovao u Grčku, Njemačku i Italiju, i to sve za projekte u kojima sudjeluje Općina - pojašnjava Zoran Hegedić, dodavši da si putne naloge isplaćuje jedino kada ide na službeni put van Varaždinske županije...

Kompletne iznose troškova za službene automobile i dnevnice po općinama i gradovima pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u