Ministar unutarnjih poslova i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović Foto: screenshot N1 televizija

Od ponedjeljka ugostitelji mogu raditi na terasama, omogućeno treniranje u zatvorenim prostorima

Varaždinske vijesti/N1 | 26.2.2021. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

- Nastavlja se blago popuštanje mjera, onih koji se odnose na rad ugotiteljskih objekata i sportske aktivnosti, rekao je na današnjoj press konferenciji načelnik Stožera civilne zaštite i Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Omogućeno je usluživanje gostiju na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera od kojih ističem radno vrijeme od 6 do 22 sata, rad samo na otvorenim dijelovima (bez pleksiglasa i stakla), potrebno je osigurati razmak od 1,5 metar od svakog stolca i najmanje 3 metra među stolovima, najveći dopušteni broj ljudi na terasi treba istaknuti na ulazu, dezinfekcijska sredstva… U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu - rečeno je.

- Omogućeno je treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje mjera. Prostori se trebaju provjetravati. Najveći dopušteni broj ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane. Doušteni su trenizni bez kontakt sportaša, što znači da borilačke vještine i sl. se mogu održavati, ali bez kontakta. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je nužno, ne smije biti više od dvije osobe. Obavezne su maske osim za vrijeme vježbanja - rekao je Božinović, a prenosi portal N1 televizije.

Trenirati mogu samo beskontaktni individualni sportovi, a skupni (nogomet, košarka…) i kontaktni mogu vježbati samo na kondiciji i slično, bez kontakta, pojašnjeno je na press konferenciji.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3046 Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 242097 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5503 preminule, ukupno se oporavilo 233 548 osoba od toga 378 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13 534 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 332 840 osoba, od toga 5 071 u posljednja 24 sata.