Dvorski se bavi apiterapijom Foto: Krešimir Đurić

Dvorski: Od pčela možemo puno naučiti, ali se i uspješno liječiti

| 6.5.2017. u 09:12h | Objavljeno u Aktualno

- Pčele imaju jako važnu ulogu u ekosustavu, naročito kao oprašivači, budući da oko 70 do 80 posto hrane ovisi o njihovom oprašivanju pa možemo reći da je korist koju pčelari imaju od pčela i proizvodnje meda daleko manja od koristi pčela za poljoprivredu i proizvodnju hrane - ukazuje Dražen Dvorski, pčelar-apiterapeut iz Varaždinbrega, koji je u suradnji s 2. osnovnom školom Varaždin pokrenuo projekt “Pčelinje škole”, odnosno predavanja u sklopu eko-grupe.

- Kao pčelar, ali i kao roditelj, želim pojasniti djeci zašto su pčele važne i potaknuti ih da se senzibiliziraju za očuvanje prirode. Učenici mogu doznati kako pčele sakupljaju pelud i prave med, kako funkcioniraju i koje uloge imaju u pčelinjoj zajednici. Predavanje je prilagođeno dobi učenika da bi kroz igru i druženje razvili zanimanje za pčelarstvo, boravak u prirodi, zaštitu okoliša i zdrav život - objašnjava nam je Dvorski, koji se bavi apiterapijom, odnosno primjenom pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti.

U planu ima i terensku nastavu da bi djeca vidjela pčele, košnice i apiterapijsku inhalacijsku kućicu koja odnedavno krasi dvorište obitelji Dvorski. U kućici se, preko maski, udiše zrak iz košnice koji je spoj pčelinjih proizvoda - matične mliječi, meda, propolisa, voska, pčelinjeg otrova i peludi.

Više o inovativnim projektima Dražena Dvorskog pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti od subote, 6. svibnja

Označeno u