Objavljeni i materijali o zaduživanju Grada i prodaji dionica Termoplina

MGA/VV | 14.7.2020. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno

Na internetskoj stranici Grada Varaždina, uz objavu o 29. sjednici Gradskog vijeća, objavljen je konačno i tekst prijedloga Odluke o zaduženju Grada Varaždina izdavanjem municipalnih obveznica (pod rednim brojem 5.), kao i prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti za prodaju dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina (točka pod rednim brojem 6.)

Ukoliko se u petak, 17. srpnja, na sjednici Gradskog vijeća, usvoji Odluka o izdavanju municipalnih obveznica, Grad će se zadužiti u vrijednosti od 67 miliijuna kuna.

Prema onome što stoji u tekstu prijedloga Odluka, ta će se sredstva iskoristiti za financiranje sljedećih investicija:

- Postava podzemnih kontejnera u sklopu Aktivnosti komunalnog redarstva,
- Opremanje gospodarske zone Brezje,
- Otkup zemljišta- Ekos holding,
- Otkup zemljišta- T&H invest,
- Izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Beli kipi.

Također je objavljen i prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti o prodaji dionica Termoplina, u sklopu koje je i "ad hoc" procjena vrijednosti Termoplina, koju je izradio ovlašteni sudski vještak Željko Bunić bez naknade.

Prema mišljenju sudskog vještaka vrijednost Termoplina na dan 31. prosinca 2019. godine iznosi 280-298 milijuna HRK.

- Sudski vještak ne može ulaziti u definiranje cijene pojedinog vlasničkog paketa, no u svakom slučaju vlasnički udio Grada Varaždina od 50,99 % može tržišno vrijediti i više od knjigovodstvene procjene 142 – 151 milijuna HRK za
50,99% vlasništva - stoji u mišljenju sudskog vještaka.

Ukoliko se Odluka usvoji u petak, pokrenut će se postupak objave javnog poziva za iskaz interesa za kupnju 25.504 dionica, odnosno 50,99% udjela Grada Varaždina u vlasništvu trgovačkog društva Termoplin.

Nakon prikupljanja neobvezujućih ponuda za kupnju dionica Termoplina, Gradsko vijeće će donijeti odluku o početnoj cijeni dionica i pokretanju postupka prodaje putem javnog nadmetanje sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom.