OVRHE "Nisam uspjela sačuvati stan jer je sud proveo ovrhu prije završetka parnice" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

OVRHE "Nisam uspjela sačuvati stan jer je sud proveo ovrhu prije završetka parnice"

Ivica Kruhoberec | 24.8.2020. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

 - Vidite, morali smo se na brzinu nekako snaći pa smo stavili vrata od kuhinje na mjesto ulaznih vrata, koje nam je razvalio kupac mog stana, nakon što je zatražio da se iselim, a prije toga mi je nekoliko puta prijetio pa čak i ubojstvom, veli nam Jadranka Međeral, pokazujući rezultat nedavnog žurnog građevinskog zahvata, koji je bila prisiljena napraviti da bi sačuvala svoje stvari u donedavno svom stanu, prodanom na javnoj dražbi do koje, prema njezinom dubokom uvjerenju, nije smjelo ni doći.
Stan, koji se nalazi u zgradi u Ulici Stjepana Vukovića u Varaždinu, bio je sredstvo osiguranja za kredit od 28.000 eura, koji je uzela 2005. godine kod Raiffeisenbank Bad Radkersburg-Klöch po efektivnoj godišnjoj kamatnoj stopi od 9,7 posto te povratom kroz rate tijekom 172 mjeseca.

- Do kredita sam došla preko posrednika Vlade Kollera iz Murske Sobote, koji se bavio financijskim zastupanjem i savjetovanjem. Kredit je dogovoren u mom stanu. Tu su došli predstavnici ove RBA zadruge i od oka procijenili vrijednost stana. Nakon što sam mu prethodno dala tražene papire, Koller nas je odveo u zdrugu kod tadašnjeg direktora Thomasa Thonegga. No, isplata kredita nije bila na račun, već na ruke, niti je bila u iznosu navedenom u ugovoru, nego manjem. Kako ne bi bilo problema na granici, sugerirano mi je da sav novac ne uzmem odjednom, nego da dođem dva puta u poslovnicu RBA zadruge u Bad Radkersburg, što sam i učinila, prisjeća se Jadranka Međeral, napominjući da je prije toga sve potpisala kod nekadašnje varaždinske javne bilježnice Bojane Štimac.

Usprkos svemu, priznaje sugovornica, kreditni aranžman joj je u početku izgledao kao lijepa priča.

- Kamatna stopa bila je zapravo raznolika, no uvijek nešto manja u odnosu na prilike u Hrvatskoj. Međutim, otplatni plan nikada nisam dobila, a za uplaćene rate dobivala bi neke priznanice. Stoga sam željela zatvoriti austrijski kredit novim kreditom od Zagrebačke banke pa sam zatražila ispis uplaćenog. Tek tada je uslijedio pravi šok jer je ispalo da sam nakon godina plaćanja dužna dvostruko više nego što je bio iznosio kredit, odnosno koliko sam uplatila, prisjeća se sugovornica, napominjući da je uspjela otplatiti 26 tisuća eura, koliko je i dobila.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u