PROVJERILI SMO Planiraju li gradovi Varaždinske županije proračunske rezove zbog koronakrize

| 24.8.2020. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

I dok analitičari za Hrvatsku u drugom ovogodišnjem kvartalu zbog koronakrize očekuju dosad rekordan pad BDP-a u rasponu od 12 do 17 posto, provjerili smo s gradovima na području Varaždinske županije kakvo je stanje proračuna i planiraju li rezove u narednom razdoblju. Grad Varaždin već je usvojio rebalans Proračuna, a najveći su rezovi u domeni izgradnje komunalne infrastrukture te se planira smanjiti trošak najamnine za Arenu za 10 milijuna kuna.

- Upravo zbog krize realna je opcija i da se odustane od projekta javno privatnog partnerstva. Pregovori su u tijeku, a ishod će se znati uskoro. Tu je i smanjenje troškova plaća i davanja u gradskoj upravi i svim korisnicima Proračuna. Kontinuirano poduzimamo aktivnosti da Proračun uvijek držimo na razini da postoji višak sredstava što nam, unatoč krizi, uspijeva - kaže zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar. Ističe da su sa uštedama krenuli od početka mandata kroz smanjenje broja zaposlenih, rezanje, kako ističu u Gradu, nepotrebno visokih troškova poput odvjetničkih usluga, restrukturiranje i sl.

Iz Grada Novog Marofa poručuju da je trenutačno stanje Proračuna za 2020. godinu zadovoljavajuće.
- Prihodi od poreza su u blagom rastu nakon povrata poreza po godišnjoj prijavi. S obzirom da su u tijeku velike investicije na području Grada uspijevamo podmirivati sve obveze u roku. Zasad ne razmišljamo o rezovima u Proračunu, pratimo situaciju i s oprezom ulazimo u nove investicije - poručuje Branko Geček, privremeni pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun, javne potrebe i udruge Novog Marofa.

Rezove zasad ne planiraju ni u Ludbregu.
- Prema sadašnjim projekcijama u ovom trenutku nisu planirani nikakvi rezovi - odgovara gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Iz Grada Ivanca poručuju da su nedavnim rebalansom čak i povećali Proračun za 2020. godinu unatoč padu proračunskih prihoda do kojeg je došlo zbog utjecaja koronakrize na gospodarstvo te posljedično i do smanjenja gradskih poreznih prihoda te prihoda od fiskalnog izravnanja, koje Grad dobiva od države. 

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u