NOVA POBUNA U HITNOJ Nezadovoljni djelatnici traže razrješenje ravnatelja, u Zavod stižu inspekcije Foto: Krešimir Đurić

NOVA POBUNA U HITNOJ Nezadovoljni djelatnici traže razrješenje ravnatelja, u Zavod stižu inspekcije

| 20.3.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Prosvjedom ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Županijske palače ovog je ponedjeljka nastavljeno iskazivanje nezadovoljstva djelatnika hitne medicine ravnateljem Mladenom Smoljancem (SDP).

>> FOTO, VIDEO Djelatnici Hitne pomoći u Varaždinu prosvjedovali protiv ravnatelja Smoljanca

Prije godinu dana obratili su nam se liječnici, a ovaj put glas su podigli medicinske sestre i tehničari te vozači.

"Nezakonite radnje i mobing"

Povod je bila odluka da se medicinske sestre i tehničari u sanitetskom prijevozu ne smiju voziti u prednjem dijelu vozila čak i kad nema pacijenta, a spornu je odluku Smoljanec nakon tri dana povukao.

Sindikat medicinske sestre/tehničari Zajedno zatražio je razrješenje ravnatelja zbog "nezakonitih radnji i mobinga nad zaposlenicima" te inspekcijski nadzor, a najavili su i podizanje kaznene prijave. Među ostalim, naveli su da ravnatelj "sustavno ne isplaćuje posebne nagrade za Covid-19 za djelatnike Zavoda čime su djelatnici oštećeni za više od 250 tisuća eura".

- U isto vrijeme neutemeljeno i protupravno povećava koeficijente složenosti poslova u Upravi. Također, donesena je odluka Upravnog vijeća o plaćanju studija ravnatelju što je protuzakonito trošenje novca poreznih obveznika u svrhu privatne dobiti i koristi. Zaposlenici u sanitetskom prijevozu i dalje obavljaju hitne transporte, što je protivno Pravilniku o sanitetskom prijevozu. U slučaju da posao odbiju, prijeti im se disciplinskim mjerama. U isto vrijeme radi konstantni pritisak i "gušenje" sindikalne aktivnosti, što uključuje nezakonito premještanje sindikalnog povjerenika po drugim ispostavama te prisiljavanje pod prijetnjom otkaza da sindikalni povjerenik Sindikata Zajedno mora raditi i voziti sanitetsko vozilo u zaštitnim cipelama koje se koriste u građevinskoj djelatnosti (čelični đon i kapica za prste) što direktno ugrožava živote pacijenata, djelatnika, ali i ostalih sudionika u prometu - priopćili su iz sindikata.

- Ako podnesu kaznenu prijavu protiv mene, podnijet ću i ja protiv njih zbog lažne prijave. Nisam radio ništa protuzakonito - rekao nam je tom prilikom Smoljanec, a komentirao je i pritužbe na njegov račun.

- Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme Covid-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, gdje izrijekom stoji "Posebna naknada iz točke I. ove Odluke isplaćuje se radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenlm Jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti Covid-19". Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s Covid-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci: ako je netko radio jedan sat s Covid-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – rekao je o Covid-dodatku, a osvrnuo se i na navode o povećanju koeficijenata te plaćanju studija.

Primjedbe pacijenata

- Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje i slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – odgovorio je.

- Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem djelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao što nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. Iako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – kazao je ravnatelj.

Iz Županije su nam odgovorili da je, temeljem dopisa sindikata Zajedno, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

- Odmah po zaprimanju dopisa sindikata Zajedno, 13. ožujka, zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu) ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja - naveli su iz Županije.

Kako je ravnatelj Zavoda komentirao ostale navode sindikata i prosvjed, što su nam još odgovorili iz Županije, ali i što o situaciji u Zavodu kažu zaposlenici te predsjednica Upravnog vijeća Valerija Paljak, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci