NOVA POBUNA U HITNOJ Nezadovoljni djelatnici traže razrješenje ravnatelja, u Zavod stižu inspekcije Foto: Krešimir Đurić

NOVA POBUNA U HITNOJ Nezadovoljni djelatnici traže razrješenje ravnatelja, u Zavod stižu inspekcije

| 20.3.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Prosvjedom ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Županijske palače ovog je ponedjeljka nastavljeno iskazivanje nezadovoljstva djelatnika hitne medicine ravnateljem Mladenom Smoljancem (SDP).

>> FOTO, VIDEO Djelatnici Hitne pomoći u Varaždinu prosvjedovali protiv ravnatelja Smoljanca

Prije godinu dana obratili su nam se liječnici, a ovaj put glas su podigli medicinske sestre i tehničari te vozači.

"Nezakonite radnje i mobing"

Povod je bila odluka da se medicinske sestre i tehničari u sanitetskom prijevozu ne smiju voziti u prednjem dijelu vozila čak i kad nema pacijenta, a spornu je odluku Smoljanec nakon tri dana povukao.

Sindikat medicinske sestre/tehničari Zajedno zatražio je razrješenje ravnatelja zbog "nezakonitih radnji i mobinga nad zaposlenicima" te inspekcijski nadzor, a najavili su i podizanje kaznene prijave. Među ostalim, naveli su da ravnatelj "sustavno ne isplaćuje posebne nagrade za Covid-19 za djelatnike Zavoda čime su djelatnici oštećeni za više od 250 tisuća eura".

- U isto vrijeme neutemeljeno i protupravno povećava koeficijente složenosti poslova u Upravi. Također, donesena je odluka Upravnog vijeća o plaćanju studija ravnatelju što je protuzakonito trošenje novca poreznih obveznika u svrhu privatne dobiti i koristi. Zaposlenici u sanitetskom prijevozu i dalje obavljaju hitne transporte, što je protivno Pravilniku o sanitetskom prijevozu. U slučaju da posao odbiju, prijeti im se disciplinskim mjerama. U isto vrijeme radi konstantni pritisak i "gušenje" sindikalne aktivnosti, što uključuje nezakonito premještanje sindikalnog povjerenika po drugim ispostavama te prisiljavanje pod prijetnjom otkaza da sindikalni povjerenik Sindikata Zajedno mora raditi i voziti sanitetsko vozilo u zaštitnim cipelama koje se koriste u građevinskoj djelatnosti (čelični đon i kapica za prste) što direktno ugrožava živote pacijenata, djelatnika, ali i ostalih sudionika u prometu - priopćili su iz sindikata.

- Ako podnesu kaznenu prijavu protiv mene, podnijet ću i ja protiv njih zbog lažne prijave. Nisam radio ništa protuzakonito - rekao nam je tom prilikom Smoljanec, a komentirao je i pritužbe na njegov račun.

- Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme Covid-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, gdje izrijekom stoji "Posebna naknada iz točke I. ove Odluke isplaćuje se radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenlm Jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti Covid-19". Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s Covid-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci: ako je netko radio jedan sat s Covid-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – rekao je o Covid-dodatku, a osvrnuo se i na navode o povećanju koeficijenata te plaćanju studija.

Primjedbe pacijenata

- Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje i slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – odgovorio je.

- Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem djelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao što nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. Iako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – kazao je ravnatelj.

Iz Županije su nam odgovorili da je, temeljem dopisa sindikata Zajedno, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

- Odmah po zaprimanju dopisa sindikata Zajedno, 13. ožujka, zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu) ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja - naveli su iz Županije.

Kako je ravnatelj Zavoda komentirao ostale navode sindikata i prosvjed, što su nam još odgovorili iz Županije, ali i što o situaciji u Zavodu kažu zaposlenici te predsjednica Upravnog vijeća Valerija Paljak, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Video sadržaj