Ništa od invalidske mirovine, usprkos ozlijedi na radu i teškoj bolesti Foto: Krešimir Đurić

Ništa od invalidske mirovine, usprkos ozlijedi na radu i teškoj bolesti

| 18.2.2017. u 16:14h | Objavljeno u Aktualno

Ispijanje pune šake lijekova već je punih šest godina svakodnevica Alena Hrupeka iz Seketina. Razlog tome maligni je non Hodgkin koji mu je dijagnosticiran u veljači 2014. godine. Tri godine prije toga imao je i nesreću na radu u kojoj su mu ozlijeđene obje noge. Usprkos svemu tome, nikako ne može ostvariti pravo na invalidsku mirovinu.

Teška bolest nakon ozljede

- Kada sam ozlijeđen, radio sam kao voditelj odjela za bojanje i plastifikacije u MIV-u. Dok sam obavljao kontrolu procesa u pogonu, viličar me oborio i prešao mi je preko obje noge. Ozljede su bile strašne, a bolovi nezamislivi - prisjeća se Hrupek napomenuvši da je viličar imao gotovo dvije tone.

U varaždinskoj je bolnici proveo 12 dana, a doma je pušten s nogom u gipsu. Mjesec je dana nosio i ortozu te je nakon magnetske rezonance krajem 2011. godine operiran u bolnici u Koprivnici. Potom je uslijedila rehabilitacija u Varaždinskim Toplicama gdje je bio i 2012. i 2013. godine.

- Čitavo sam se vrijeme kretao uz pomoć štaka. Međutim, liječničko povjerenstvo prekinulo mi je bolovanje i proglasilo me radno sposobnim. Žalio sam se Hrvatskoj liječničkoj komori te je moja žalba usvojena, kako zbog terapije koju sam morao uzimati, tako i zbog bolova i trauma koje proživljavam - navodi.

Međutim, to nije sve. U veljači 2014. dijagnosticiran mu je non Hodgkinov limfom.

- Život mi se okrenuo preko noći. Prošao sam ciklus od osam kemoterapija, a na zadnjoj kontroli onkologinja mi je rekla da bih se još dvije godine trebao paziti kako se bolest ne bi ponovila - ističe Hrupek.

U svemu ne bi uspio, kako naglašava, da nije imao potporu i pomoć obitelji, prijatelja i susjeda. Ipak, ogorčen je jer ga nisu posjetili kolege s posla kada mu je dijagnosticirana maligna bolest. Usto, kada mu je dijagnosticirana maligna bolest, više mu nije isplaćivana puna plaća s obrazloženjem da je takav naputak HZZO-a. No, pravo na invalidsku mirovinu nikako da mu se prizna.

- Mjesečno imam niz troškova, kako za kuću i režije, tako i za zdravu prehranu i lijekove. Ne mogu stalno od obitelji i prijatelja tražiti pomoć, a ne priznaje mi se pravo na invalidsku mirovinu, iako od Centra za socijalnu skrb imam rješenje da se kod mene radi o trećem stupnju invalidnosti, a trajni invaliditet priznat mi je i neovisnim vještačenjem pri Merkur osiguranju. Međutim, prilikom svakog vještačenja na Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom sam odbijen, a odbijene su i moje žalbe - ističe Hrupek.

PTSP, bolovi... ali sposoban za rad!?

Pita se kako da se u svom stanju vrati na posao.

- Javile su mi se noćne more, dijagnosticiran mi je PTSP, shizofrenija, a tu su i neprestani bolovi. Kako ću raditi s bojama i otpalima dok i sada, kada su promjene vremena, moram nositi maskicu? Znam da se mora uvesti reda u zdravstvo, no ja ne glumim. Da mogu raditi, radio bih i zarađivao - poručuje Hrupek dodajući da sada vidi kako je pogriješio jer je posao uvijek stavljao ispred sebe i obitelji.

"On prekinuo komunikaciju"

Iz MIV-a su, uz izraze žaljenja zbog teške bolesti i situacije u kojoj se nalazi Hrupek, poručili da je protiv tvrtke pokrenuo parnični postupak za naknadu štete zbog povrede na radu koji je još u tijeku.

- Unatoč činjenici da smo bili vrlo angažirani u početnim fazama njegovog liječenja i pružili mu svu podršku, Hrupek je svojim postupcima svojevoljno prekinuo svu komunikaciju s tvrtkom - kratko su poručili iz MIV-a.

Uskoro novo vještačenje?

Vladimir Lacković, v.d. predstojnika HZMO-ove Područne službe Varaždin, s našim nas je upitom o slučaju Hrupeka uputio na varaždinski Zavod za vještačenje.

- HZMO u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja obavlja samo administrativne poslove poput zaprimanja zahtjeva i donošenja rješenja nakon vještačenja. Dakle, nismo kompetentni niti nadležni tumačiti razloge zbog kojih spomenuti osiguranik nije ostvario traženo pravo - rekao nam je Lacković, dok iz Zavoda nismo dobili odgovor na naš upit.