Nastavak kriznih potpora i novih natječaja u vinarstvu

VV | 12.3.2021. u 21:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ministarstvu poljoprivrede zbog teških uvjeta poslovanja vinara u pandemiji Covid-19 i u ovoj godini nastavljaju s kriznom potporom sektoru vinarstva kroz nastavak mjera Destilacije vina i Potpora za krizno skladištenje vina u ukupnoj vrijednosti 30 milijuna kuna te je posljednji dan elektronskog savjetovanja za nastavak njihove provedbe.

Prošlogodišnja Vinska omotnica imala je najveće iskorištenje sredstava do sada, čak 94%, što je rezultiralo s 76 milijuna kuna ulaganja u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, jednim dijelom upravo zbog spomenutih COVID mjera pomoći. Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete za novu berbu grožđa kroz dodjelu potpore vinaru za destilaciju vina na razini veleprodajne cijene vina, dok će Potpora za krizno skladištenje vina potaknuti proizvođače da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju na tržište, čime se uravnotežuje ponuda i potražnja tijekom trajanja koronakrize.

Također, početkom ožujka ove godine otvoren je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. - 2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini, s ciljem povećanja proizvodnje kvalitetnih vina i povećanje konkurentnosti proizvođača kroz modernizaciju proizvodnje vina. Prijave su omogućene do kraja travnja, a prihvatljiva su poduzeća u sektoru vina - vinarije, fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar, koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, ali i organizacije proizvođača vina te udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije - doznajemo od Krunoslava Lukačića, posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede.

Krunoslav_Lukacic_33.jpg