"Naselje umirovljenika u Biškupcu podiglo bi cijenu cijelom kvartu, a ne tek nekima"

| 18.11.2019. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Lokacija sadašnjeg sajmišta je prevrijedna da bi je koristili samo za to da se ovdje jednom tjedno u jutarnjim satima održava sajam svega i svačega. Za sajam bi se našla druga, primjerena lokacija, a urbani vrtovi bi se mogli uklopiti u naselje ili bi se i za njih našla druga lokacija - odgovara gradonačelnik Ivan Čehok na pitanja koja su potaknuta objavom Javnog poziva za iskazivanje interesa potencijalnih investitora za gradnjom umirovljeničkog u Biškupcu. 

Izgradnja naselja planira se na katastarskoj čestici br. 172. površine od oko 37 tisuća kvadrata, a na tom se ograđenom području dijelom nalaze urbani vrtovi građana, kojima upravlja Udruga “Gredica”, dok se na ostalom dijelu četvrtkom od 7 do 14 sati organizira sajmište. Najava izgradnje umirovljeničkog doma tj. naselja potaknula je nagađanja o tome pogoduje li se tim projektom privatnim investitorima tj. vlasnicima zemljišta.Gradonačelnik kaže da nema govora kako se pogoduje jednoj osobi ili obitelji, budući da se lokacija za umirovljeničko naselje odabrala zbog tamošnjih livada i šuma te Plitvice, gdje se već dulje vrijeme planira isključivo zelena zona za rekreaciju, sport i ekološki uzgoj.

- Umirovljeničko naselje u Biškupcu podiglo bi vrijednost cijelog kvarta, a ne tek parcela određenim pojedincima, koji tu posjeduju zemljište, kao što ih ima i grad Varaždin, naglašava Čehok.

Uz sadašnje urbane vrtove smješteni su tereni za konje i jahanje, koji se, napominje, također mogu preseliti na neku obližnju lokaciju prema Plitvici jer Grad na tom dijelu ima još oko 15.000 kvadrata zemljišta.

- To znači da može porasti cijena postojećih nekretnina u kvartu, ali ovdje neće rasti cijena zemljišta jer se, osim ovog naselja uz cestu, u cijelom ovom pojasu planira rekreacijska zona, bez novih, većih stambenih naselja. Na lokaciji sadašnjeg sajmišta još je prije dvadeset godina u GUP-u ucrtana zona M, što uključuje stambeno naselje, hotele, poslovne prostore i sl., a u ostalom dijelu rekao sam da u budućnosti planiramo rekreacijski pojas - ističe Čehok, dodajući da time priča o pogodovanju privatnim interesima i “podizanju cijene zemljišta” pojedinim vlasnicima, koji su se spominjali u medijima, “ne drži vodu”.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...