Načelnik Novoselec nije kriv, hoće li biti (neki) varaždinski mediji?

Varaždinske vijesti | 13.12.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Općinski sud odbio je tužbeni zahtjev za naknadu štete bivše voditeljice financija u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sračinec  Renate Sabati, koja je od načelnika Božidara Novoselca tražila 73.000 kuna zbog izjava koje je dao novinarima 29. kolovoza prošle godine u općinskim prostorijama. Novoselec je tom prilikom rekao da je nakon anonimne prijave, provedena interna revizija blagajničkog poslovanja tijekom koje su utvrđene sumnje na osobito teške povrede službene dužnosti u radu voditeljice poslova financija.

- Uvidjeli smo da je postojao element krivotvorenja potpisa, dupliranja istih računa - rekao je Novoslec, dodavši da su pozvali djelatnike policije i da su se uvidjele nepravilnosti te je napravljen zapisnik, koji je potpisala i djelatnica, koja je potpisala i poslovno uvjetovani otkaz.

Naglašavajući da se i na temelju članaka gdje nije bilo objavljeno njezino ime moglo lako zaključiti da se radi o njoj jer je jedina ženska zaposlenica u Općini Sračinec, Sabati je u zahtjev za naknadu štete navela da je načelnik iznosio činjenične tvrdnje u vezi nje za koje je znao da su neistinite, a koje su prenijeli i objavili Varaždinske vijesti, 7 Plus regionalni tjednik i e-Varaždin. Te su tvrdnje, iznijete pred novinarima na konferenciji za tisak, povrijedile osobna prava na ugled, čast i dostojanstvo i pravo na tjelesno i duševno zdravlje, a da su tvrdnje neistinite, proizlazi iz obavijesti PU varaždinske od 5. studenog 2018.   

Novoselec je na to odgovorio da su njegove izjave bazirane na uvidu u vjerodostojnu dokumentaciju i da su istinite, odnosno da je imao razloga vjerovati u njihovu istinitost.

- Obavijestio sam javnost o onome što je uočeno u kontroli, pri čemu su doista neki mediji prenijeli i pune podatke tužiteljice i njezinu fotografiju, kao i različito koncipirali naslove, no to nije moja izjava, a pogotovo ne ona iz članka objavljenog u 7 Plus regionalnom tjedniku. Upravo temeljem činjenica podnesena je i kaznena prijava protiv tužiteljice, koja je sa Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu ustupljena na nadležno postupanje USKOK-u i u tom postupku bit će utvrđena i eventualna kaznena odgovornost tužiteljice - naveo je načelnik Novoselec, ukazujući da tužiteljica ni na koji način ne ukazuje u tužbi što je to zapravo neistinito rečeno.

Iz dopisa PU varaždinske od 5. studenog 2018., kako je utvrdio sud, proizlazi da su policijski službenici zaprimili dojavu o navodnim nepravilnostima u Općini Sračinec, kao i da su iz Općine zaprimili odgovor da je angažiran ovlašteni sudski vještak radi točnog utvrđivanja uočenih nepravilnosti te da će o tome obavijestiti nadležno tijelo te u skladu s utvrđenim činjenicama, podnijeti kaznenu prijavu

- Sud nema razloga ne vjerovati tužiteljici da je doista, zbog objavljenih članaka u rečenim medijima, došlo do određenih zdravstvenih tegoba kod nje, da je bila primorana tražiti i pomoć psihijatra, da se izolirala od društva, da ne izlazi iz stana, da je ova objava imala utjecaja i na njezinu širu obitelj jer su je ljudi prepoznali kao osobu o kojoj govori priopćenje, a neki mediji prenijeli i njezinu fotografiju i puno ime i prezime. Međutim, u tom smislu može se govoriti o eventualnoj odgovornosti za štetu pojedinih medija, no ne i tuženika - zaključio je sud na kojem se vode i parnice za naknadu štete protiv tri medija, koji su prenijeli izjave načelnika te dodali ime bivše službenice, a neki i njezinu fotografiju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci