Na varaždinskom nebu vrhunska letačka predstava pedesetak letjelica iz 11 zemalja

vv | 22.7.2018. u 06:30h | Objavljeno u Aktualno

Spektakularni nastup F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva bio je tek jedan od vrhunaca prvoga dana ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga - Croatian International Air Show Varaždin (CIAV), koji je brojnim posjetiteljima ponudio vrhunske letačke predstave na varaždinskom nebu. Publika je tako u subotu uživala u bogatom i dinamičnom programu u kojem je sudjelovalo više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta - Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije.

DSC_1343_Kopiraj.JPG

Ovogodišnji međunarodni aeromiting u Varaždinu započeo je točno u podne padobranskim skokom u kojem je sudjelovalo dvadesetak padobranaca, koji su na svečanu tribinu donijeli zastave zemalja sudionica, a potom je saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik visoke pokroviteljice ove zrakoplovne priredbe - predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, otvorio CIAV 2018., najveći aeromiting u ovom dijelu Europe.

- Varaždin je poznat po dobrim emocijama, bilo da šećete ili letite! Varaždin ima dugu i bogatu zrakoplovnu tradiciju, ovaj je grad rasadnik vrhunskih pilota i domaćin ove impresivne međunarodne zrakoplovne priredbe. U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović upućujem iskrene čestitke organizatorima iz Aerokluba Varaždin na uzornoj organizaciji i impresivnom programu - istaknuo je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te najavio kako će 2020. godine na varaždinskom aeromitingu nastupiti i F-16 „Barak“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitke organizatorima uputili su i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dok je izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, posebno istaknuo podršku koje su Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ove godine pružili organizatorima ove zrakoplovne priredbe. Predsjednik Aerokluba Varaždin Branko Komar, na svečanosti otvorenja posebno je zahvalio MORH-u i HRZ-u na pomoći, zahvaljujući kojoj je varaždinski aeromiting dobio novu dimenziju kvalitete i atraktivnosti.

DSC_1192_Kopiraj.JPG

Potom je uslijedio dinamičan program koji je započeo atraktivnim preletom MIG- 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te Galeba G-2, nakon čega je na varaždinskom nebu zagrmio i Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije. Zračne bravure u zraku izvodio je u Extri 300 naš akrobatski pilot Branimir Ambreković, a vrhunsku letačku vještinu demonstrirali su i piloti Zračnih snaga Republike Austrije koji su letjeli na zrakoplovu SAAB 105.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u MIG-ovima 21 izveli su i dojmljivu vježbu presretanja iznad varaždinskog aerodroma, koji je nadlijetao i oldtimer sovjetske proizvodnje - Yakovlev Yak-11.

Varaždinski aerodrom i ove je godine nadletio JAS -39C Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, a fascinantni letački program i ove je godine izveo jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu - Peter Podlunšek na svojoj EXTRI EA-330 SC.

DSC_1124_Kopiraj.JPG

I na ovogodišnjem varaždinskom aeromitingu nastupila je akro grupa „Krila Oluje“, koja je svojim programom ponovo oduševila posjetitelje, a atraktivni nastup imali su članovi poljske akrogrupe Orlik, koji su u Varaždinu nastupili s dva zrakoplova PZL-130 Turbo Orlik.  

Organizatori su pripremili i zanimljiv program na stajanci varaždinskog aerodroma, na kojem su posjetitelji primjerice, mogli  vidjeti i helikopter Sikorsky UH 60A Black Hawk, koji je doletio iz slovačkih Košica, te nastup dvaju helikoptera Bell OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Program ovogodišnjeg CIAV-a bit će nastavljen danas, kada će vrata varaždinskom aerodroma biti otvorena već od 10 sati, pa će svi zainteresirani prijepodne imati novu prigodu izbliza vidjeti zrakoplove koji nastupaju na ovoj atraktivnoj međunarodnoj priredbi.

Označeno u