Na kolegiju župana o Centrima za gospodarenje otpadom, što je s Piškornicom?

VV | 14.7.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Centri za gospodarenje otpadom izuzetno su važni elemenat kod uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te je važno da svi uključeni dionici, od Ministarstva do lokalne i regionalne samouprave te Fonda problematiku vezanu za gospodarenje otpadom i rješavaju na profesionalan te odgovoran način, a na zadovoljstvo svih građana - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak nakon današnjeg kolegija župana, kojeg je organizirala Hrvatska zajednica županija.

140721_zupan_kolegij_hzz_2.jpg

Centri za gospodarenjem otpadom i Plan gospodarenja otpada Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. bile su samo neke od tema kolegija o kojima je govorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Naime, od ukupno 13 Centara trenutno rade samo dva, Kaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje.

- Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU sufinanciranje - istaknuto je na današnjem kolegiju župana.

Župani su mogli doznati i kakav je stav resornog Ministarstva i u vezi iznijetih mišljenja JASPERS-a (instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB-om) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD-om) za podršku infrastrukturnim projektima) oko odlagališta otpada, inertne uporabe i slično. 

Ćorić je naglasio kako uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samouprave te građana. U tom kontekstu istaknuo je i važnost županija u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci