Mogu li građani Hrvatske bez posebnih ograničenja ući u Sloveniju ili ipak - ne? Foto: VV arhiva / ilustracija

Mogu li građani Hrvatske bez posebnih ograničenja ući u Sloveniju ili ipak - ne?

Varaždinske vijesti | 16.5.2020. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

Policijska uprava međimurska izvijestila je jučer da građani Republike Hrvatske bez posebnog ograničenja mogu ući u Republiku Sloveniju (banke, trgovine, posjet rodbini i drugo), ukoliko su zdravi i ne pokazuju znakove COVID-19 te nisu bili u zemljama izvan Europske unije više od 14 dana.

- U Republici Sloveniji hrvatski građani moraju se pridržavati epidemioloških mjera: nošenje maske u trgovinama, bankama i slično - priopćili su iz PU međimurske.

No, lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač sinoć je na svom Facebook profilu ukazao da kod prelaska granice ipak i dalje postoji neujednačena praksa.

- Iako će vam pojedinci tvrditi suprotno, još uvijek nemamo čistu situaciju oko prelaska granice u Sloveniju, a niti nikakvu službenu odluku iz nacionalnog Stožera. Netko je uspio preći, nekog su vratili. Upravo ta neujednačena praksa pokazuje svu konfuziju oko prelaska granice. Imamo slučaj gdje su propustili naše sugrađane na kontrolu kod liječnika i slučaj gdje čovjeka jutros nisu pustili po lijekove usprkos receptu za isti koji je pokazao na granici. Bilo kako bilo, naša inicijativa preko Udruga gradova u RH uspješno je dobila potporu većine gradova i općina u pograničnom području i zbog zagovaračke kampanje prema višoj instanci rezultirat će skorašnjim jasnim protokolom propuštanja naših sugrađana u Sloveniju. Tek kad ćemo svi moći, pod jednakim uvjetima preko, a ne parcijalno, možemo smatrati da je situacija povoljna. Do tada, svaki dan ukazujemo na ovaj problem. Hvala vam na razumijevanju svih ovih mjeseci, ali molim vas za još malo strpljenja kako bismo i ovo mogli konačno ostaviti iza sebe - naveo je Kovač.

Možda će se više znati nakon današnjeg susreta hrvatskog i slovenskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Aleša Hojsa. Kako je najavljeno, na sastanku u Ormožu bit će riječi o situaciji povezanoj s COVIDom-19 te problematici ilegalnih migracija.