MENTALNO ZDRAVLJE Kada u Dom zdravlja stižu timovi psihologa? Foto: VV arhiva / ilustracija

MENTALNO ZDRAVLJE Kada u Dom zdravlja stižu timovi psihologa?

| 22.7.2024. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš u ožujku je najavio da se nakon 30 godina u domove zdravlja, pa tako i u Dom zdravlja Varaždinske županije, vraćaju psiholozi.

>> Timovi psihologa uskoro na četiri lokacije u Varaždinskoj županiji

Kao termin ugovaranja djelatnosti spominjao se srpanj, stoga smo upitali ravnatelja županijskog Doma zdravlja doc.dr.sc. Juricu Veroneka ima li novosti oko uvođenja nove djelatnosti.

- Do sada Dom zdravlja Varaždinske županije nije imao registrirane djelatnosti za pružanje usluga predviđenih novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (psihološka djelatnost, djelatnost logopedije, djelatnost radne terapije, sestrinska savjetovališta). Stoga je bilo potrebno provesti određene predradnje, pa je tako do sada dobivena suglasnost od strane Osnivača kao i nadležnih Komora, napravljena je izmjena Statuta - odgovorio nam je ravnatelj Doma zdravlja.

- Još nam predstoji postupak finaliziranja preostalih radnji (sistematizacija radnih mjesta, priprema prostora na lokacijama i ishođenje minimalnih tehničkih uvjeta) kako bi odmah bili spremni za postupak ugovaranja i sklapanja ugovora o zdravstvenoj zaštiti kada bude ponuđen od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za neke od ovih djelatnosti još ne postoje niti pravilnici koji bi uređivali te djelatnosti. Paralelno sa svime navedenim, provest ćemo postupak raspisivanja natječaja za potrebna radna mjesta nakon čega će biti stvoreni svi uvjeti za pružanje usluga psihologa, logopeda, radne terapije i sestrinskih savjetovališta pri Domu zdravlja. Nadamo se da ćemo već krajem ove godine biti u mogućnosti započeti s pružanjem svih navedenih usluga - rekao nam je Veronek.