Timovi psihologa uskoro na četiri lokacije u Varaždinskoj županiji Foto: VV arhiva / ilustracija

Timovi psihologa uskoro na četiri lokacije u Varaždinskoj županiji

| 3.4.2024. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Županijski Dom zdravlja planira oformiti četiri tima psihologa na lokacijama Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je najavio da Ministarstvo zdravstva nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja diljem države te da se, među ostalima, u ovaj program uskoro pridružuje i Dom zdravlja Varaždinske županije.

Napomenuo je da je Program osnaživanja mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja reformski pretkorak posebnim dispanzerima, posebnim savjetovalištima i mobilnim timova u sklopu domova zdravlja.

- Time se osigurava podrška stručnjaka bez uputnice u domovima zdravlja kao nositeljima postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe - rekao je Beroš.

O ovom programu upitali smo ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Juricu Veroneka, koji je pojasnio da Dom zdravlja planira oformiti četiri tima psihologa na lokacijama Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec (bivši Domovi zdravlja na području Varaždinske županije), gdje su osigurani i svi potrebni prostorni uvjeti.

- Zdravstvene usluge uključivat će psihologijsku obradu, psihodijagnostiku, psihologijsko savjetovanje i psihoedukaciju, a namijenjene će biti svim dobnim skupinama s različitim psihosocijalnim, emocionalnim i ponašajnim teškoćama - istaknuo je ravnatelj.

- Budući da dosad nije bilo mogućnosti pružanja dostatne skrbi unaprjeđenja i zaštite mentalnog zdravlja građana unutar postojećih djelatnosti u Domu zdravlja, iznimno nas veseli mogućnost pružanja navedenih usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Prema nacrtu nove Mreže javnozdravstvene službe, u domovima zdravlja su, osim psihološke djelatnosti, predviđene i djelatnosti logopedije i radne terapije, kao i sestrinska savjetovališta za pacijente s kroničnim nezaraznim bolestima - istaknuo je Veronek.

Dodao je da su provedba i ugovaranje za navedene djelatnosti u Mreži javnozdravstvene službe planirani u srpnju ove godine.

- Dom zdravlja će prije toga provesti sve aktivnosti kako bi odmah bili u mogućnosti pružati našim stanovnicima sve navedene nove zdravstvene usluge - poručio je ravnatelj Doma zdravlja.