Ludbreški reformisti: Odgodite primjenu novog načina pružanja javne usluge prikupljanja otpada

vv | 31.1.2020. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno
Dan nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak ocjene ustavnosti dviju uredbi koje se odnose na zbrinjavanje komunalnog otpada, odnosno privremeno stavio van snage primjenu nekih članaka, ludbreški su Reformisti uputili otvoreno pismo gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća i direktoru Lukoma.

- Nastavno Odluci predsjedništva Gradske organizacije Reformista Ludbreg pozivamo vas da odgodite primjenu novog načina pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biootpoda te recikliranog otpada sukladno Uredbi Vlade RH i Odluci jedinice lokalne samouprave (Grad Ludbreg) s 1. ožujka 2020. godine, navodi se u pismu  Predsjedništva GO Narodne stranke - Reformisti  Ludbreg.

Ludbreški Reformisti dalje navode da „ovaj način obračuna je direktan udar na kućanstva koja imaju jednog ili dva člana i koji su dosad mogli imati spremnike od 60 litara, a to su većinom staračka kućanstva koja ionako žive na rubu siromaštva ili i već sad žive ispod toga ruba.

- Npr. prema novom obračunu (sada moraju imati spremnike od minimalno 120 litara), ako koriste uslugu odvoza biootpada, cijena minimalne javne usluge se sa 23,39 kn povećava na 48,65 kn ili za 108%. Istovremeno im se cijena svakog pojedinačnog odvoza otpada povećava sa 2,57 kn na 12,00 kn ili za nevjerojatnih 366,93%, ukazuju.

Stoga naglašavaju da ovaj način nije pravedan, ni održiv način obračuna kojim kućanstva s manje članova, a samim time i s manjom količinom otpada plaćaju isti iznos kao i oni sa više ili čak puno otpada.

-Prema našim saznanjima, ni druge jedince lokalne samouprave još uvijek ne primjenjuju odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom od 13.09.2019. (NN 50/17, 84/19). Novi cjenik treba ponovo preispitati i formirati ga na način da se prihodima mogu pokriti troškovi obavljanja djelatnosti, a ne sve i svašta. Nije prihvatljivo da se cijene pojedinačnog odvoza povise u iznosu od 133 % do 366,93%. Osim što se od gradskog komunalnog poduzeća ne očekuje da donosi dobit vlasniku, odnosno osnivaču, od tog istog vlasnika ili osnivača,odnosno od grada Ludbrega se očekuje da bude socijalno osjetljiv i da kad donese odluke kojima povećava troškove svojih stanovnika, da istovremeno s njima donese i sprovodi program socijalnih kompenzacijskih mjera u svrhu zaštite svojih najugroženijih stanovnika, zaključuju.

Označeno u