Kontinentalni turizam više pogođen od morskog jer od ožujka do svibnja ostvari 20 % godišnjih noćenja

| 19.3.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

I prije donošenja Vladinih mjera pomoći gospodarstvu, Turističke zajednice triju sjeverozapadnih županija (Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske) poslali su ministarstvima turizma i gospodarstva popis hitnih mjera.

Kako ističe direktor TZ-a Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini kontinentalni turizam jače osjeća posljedice epidemije korona virusom jer sezona na kontinentu traje cijelu godinu, a u primorskim županijama je ponajviše usredotočena na ljeto te dijelom na pred i posezonu.

- U naše tri sjeverozapadne županije tijekom ožujka, travnja i svibnja ostvari se 20% ukupnog godišnjeg broja turističkih noćenja, dok se u primorskim županijama tijekom tih mjeseci ostvari tek 2% njihovih ukupnih godišnjih noćenja. U apsolutnim brojkama oni ostvare veći iznos prihoda, ali s obzirom na manji postotak taj gubitak mogu lakše nadoknaditi u kasnijim mjesecima, dok na kontinentu, da je popunjenost u ljetnim mjesecima i 100 posto teško da će se nadoknaditi gubitak u razdoblju od ožujka do svibnja - iznosi Bojanić-Morandini.

Prema neslužbenim informacijama zasad nema većeg broja privatnih iznajmljivača koji odustaju od posla tj.onih koji bi podnosili zahtjev za prestanak pružanja usluga u domaćinstvu, tek su poneki privremeno obustavili posao.

U županijskom TZ-u ipak vide i neke pozitivne strane i nadaju se da će nakon završetka epidemije Hrvatska kao turistička destinacija imati neke prednosti.

- Za očekivati je da će se ljudi, nakon što prođe ova kriza, prije odlučiti za putovanje u neku auto-destinaciju nego na daleka putovanja koja uključuju avione i smještaj u velikim hotelima i resortima. Ali također je moguće da će zemlje koje konkuriraju Hrvatskoj također ići s agresivnim marketinškim kampanjama i izrazito niskim cijenama, kao što je bilo nakon 2008. godine - smatra Bojanić-Morandini.

Turistička zajednica Varaždinske županije, kao i TZ Grada Varaždina od ponedjeljka, prema naputku resornog ministarstva, ne radi direktno sa strankama nego putem telefona ili emaila, a u gradskom TZ-u kažu da su i pripreme budućih manifestacija privremeno stopirane.