KAKO DO VEĆINE: SDP u Županijskoj skupštini oporba - dogovor s HNS-om i Čehokom ili s Reformistima? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KAKO DO VEĆINE: SDP u Županijskoj skupštini oporba - dogovor s HNS-om i Čehokom ili s Reformistima?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.6.2021. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

S kime će HDZ oformiti većinu u Županijskoj skupštini, još uvijek se ne zna.

Nakon što su iz SDP-a jučer, nakon sastanka s novim varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, poručili kako će SDP sa svojih sedam vijećnika biti oporba u Županijskoj skupštini, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak nastavlja s razgovorima s predsjednicima političkih stranaka koje su osvojile mandate u Županijskoj skupštini.

- Nema koalicije SDP-a i HDZ-a: U Županijskoj skupštini ćemo djelovati kao konstruktivna oporba

Tako će sutra, kako doznajemo, razgovore imati s predstavnicima HNS-a, u četvrtak će sjesti za stol s Ivanom Čehokom, a u petak s Reformistima. Iako je prijedlog bio da se upravo s njima prvo sjedne i razgovara, sastanak će se, kako doznajemo, održati u petak.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je i potvrdio da će sa Stričakom sjesti u četvrtak.

- Mi ćemo razgovor sa županom imati u četvrtak, on je predložio da to bude sutra, ali nama to ne odgovara - rekao je bivši varaždinski gradonačelnik danas na primopredaji ovlasti u Gradu Varaždinu.

Lista Ivana Čehoka u Županijskoj skupštini osvojila je pet vijećničkih mandata, no samo suradnja s njima Stričaku, odnosno listi HDZ, HSLS, HSU koja je i osvojila najviše, 12 vijećničkih mandata, ipak neće biti dovoljno. Stoga bi do većine u Skupštini Stričak mogao doći dogovorom i s Čehokom i HNS-om, čija je lista HNS, HSS BR, DKS, BUZ osvojila četiri vijećnička mandata. Iako postoje i druge mogućnosti, HDZ bi do većine ipak najlakše mogao doći s Reformistima, čije su projekte HDZ-ovi vijećnici i dosad podržavali u Županijskoj skupštini. Lista Reformista i umirovljenika osvojila je devet mandata, što je s 12 vijećničkih mandata liste HDZ, HSLS, HSU dovoljno za formiranje većine u Županijskoj skupštini, koja u novom sazivu ima 37 vijećnika.

Koliko će na razgovore i dogovore oko skupštinske većine utjecati stav Reformista, koji su prošli tjedan jasno poručili da, dođe li do koalicije s Čehokom, prestaje suradnja Reformista i HDZ-a na nacionalnoj razini, bit će poznato uskoro.

- Čačić optužio HDZ da su iznevjerili dogovor za lokalne izbore

- Beroš ostaje ministar, Martinčević suzdržana: Ako dođe do koalicije s Čehokom, prestaje suradnja