Jurgec se vraća, nakon ponavljanja izbora u Donjoj Voći zbog viška listića?

vv | 17.5.2021. u 21:30h | Objavljeno u Aktualno

Zbog utvrđenih nepravilnosti,  ponavlja se prvi krug lokalnih izbora na jednom od biračkih mjesta u Općini Donja Voća. Može li zbog toga doći u pitanje izbor nove načelnice Sanje Kočet (Reformisti), odnosno gubitak novog mandata dosadašnjeg načelnika Krunoslava Jurgeca (HDZ)?

Jako teško, na prvi pogled, budući da je Kočet dobila 52 posto glasova, Jurgec 31 posto, a nezavisna Ivana Štekovća 14 posto. Međutim, njihova međusobna razlika i nije tako strašna zna li se da je Kočet zapravo dobila 451 glas, Jurgec 274, a Šteković 128.   

No, što je posebno važno, to nisu glasovi sa svih šest biračkih mjesta u toj općini, nego s pet. Naime, baš nikakvih rezultata nema s biračkog mjesta  Gornja Voća 2 OŠ na kojem je bilo više ispravnih glasačkih listića nego birača koja su izašli na izbore. Dok su Reformisti predlagali da se razlika riješi zaokruživanjem dodatnih birača i tako izbjegne ponavljanje prvog kruga izbora, HDZ je bio oštro protiv takvog rješenja. Tako izbornom povjerenstvu nije preostalo ništa drugo nego da tu ponovi prvi krug, a birački odbor raspusti.

Može li se već ove nedjelje tu biti toliko glasova za Jurgeca i Šteković, odnosno odaziv njihovih birača toliki da Kočet padne ispod 50 posto i ne bude pobjednica već  nakon prvog kruga?  U HDZ-u su čvrsto uvjereni u to, štoviše, vjeruju i u njegovu pobjedu nakon drugog kruga izbora!

Drugi krug nije nemoguć, ali potonje neće biti lako, ako ne i nemoguće, i to ne samo zbog broja birača na tom biračkom mjestu, kao i nedavni odaziv...