Jedan od većih proizvođača jabuka Marko Peharda zadovoljan urodom, ali...

| 30.9.2019. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Je li zbog niske cijene otkupa jabuka, uz visoku stopu uvoza po upitnoj kvaliteti, proizvodnji jabuka na hrvatskim plantažama prijeti propast ili su se prilike po tom pitanju ipak poboljšale? Prošle godine na stablima su ostale neobrane stotine tona kvalitetnih domaćih jabuka koje se nisu mogle prodati, a Hrvati su po policama trgovačkih centara po visokoj cijeni kupovali nekvalitetnu uvoznu jabuku. Svjedočili smo scenama bacanja jabuka jer nisu našle put do kupaca zbog uvoza stranih jabuka po cijeni od jedne kune. O tome kakva je situacija ove godine porazgovarali smo s jednim od većih proizvođača jabuka u županiji, Markom Pehardom iz općine Maruševec kod kojeg je taman u jeku sezona berbe.

- Prosječna cijena jabuka je oko 1,80 kuna u veleprodaji i cijena je vrlo malo porasla u odnosu na prošlu godinu. Tako da bi i dalje trebalo ustrajati na tome da Hrvatska treba štititi domaću proizvodnju, ali niti jedna vlada do sada, očito pritisnuta uvoznim lobijima, nije imala snage uhvatiti se u koštac s ovim gorućim problemom domaće poljoprivrede - kaže Marko Peharda iz Donjeg Ladanja, koji je s ocem 2008. godine krenuo u proizvodnju jabuka podignuvši nasad koji im je uz, primarni posao hortikulture, dodatna zarada.

- Danas obrađujemo devet hektara voćnjaka u kojem je zasađeno 36.000 stabala jabuka, a sorte su: Gala, Zlatni delišez, Idared i Jonagold. Voćnjak zahtjeva dosta rada, ali postoji i dosta troškova. Otkad se otvorilo tržište i kada smo ušli u EU cijena jabuke je jako pala, a troškovi održavanja, branja i ostalih faza proizvodnje iz godine u godinu rastu - kaže sugovornik.

Navodi i da nedostaje segment udruživanja proizvođača jabuka. Također, svi jako pate na opseg jabuke pa ako ne udovoljava tržišnim standardima pada i otkupna cijena.

- Cijena je još ove godine ispod optimalnog prosjeka te nije zadovoljavajuća naspram sve većih troškova proizvodnje. Svi žele velike jabuke, a to vani nije pravilo. Kod nas jabuka mora odgovarati podlošku u koji se slaže jer ako ne odgovara podlošku onda se odmah smanjuje cijena. Jako su strogi uvjeti i pravila koja proizvođači moraju ispoštovati da bi prodali, a nisu u konačnici potkrijepljene cijenom - kaže.

              Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u