Je li netko utjecajan spriječavao potpisivanje ugovora s Davorom?

VV | 9.9.2021. u 15:59h | Objavljeno u Aktualno

Da smeće i problematika vezana u smeće i dalje jedna od glavih tema u političkom diskursu u gradu Varaždinu, demonstriao je  aktualni sat današnje 3. sjednice Gradskog vijeća gdje gradonačelnik Neven Bosilj na pitanje Zlatana Avara oko toga da li je sve rađeno po zakonu u slučaju situacije s pretovarnom stanicom u Poljani Biškupečkoj, da li se poštovao zakon o održivom gospodarenju otpada i da li će se tražiti povećanje kapaciteta pretovarne stanice, a na istu temu se osvrnuo i bivši gradonačelnik Ivan Čehok.

- Prvo pitanje se odnosi na postojanje ili nepostojanje ugovora između tvrtke Čistoće i odlagališta u Davoru. Pokušao sam doći do podatak, ako postoji je taj ugovor fantomski i nitko ga nije vidio, a s obzirom da ste potpisali sporazum kao i sve ostale jedinice samouprave gdje Čistoća radi, zanima me zašto ne postoji ugovor i zbog čega građani Varaždina plaćaju po 200 kuna toj općini jer je cijena tamo 400 kuna po toni, a naknada se zakonski tada plaćala 30 posto, a danas je čak 20 posto. A 30 posto od 400 kuna je 120 kuna. Zašto svi nezakonito preplaćujemo naknadu i kako to da plaćamo ako ugovora nema? - istaknuo je Čehok i ustvrdio da odlagalište u Davoru nema dozvolu za gospodarenje otpadom.

- Potpisan je sporazum s općinom Davor, Grada Varaždina i još 15 jedinica lokalne samouprave za koje Čistoća prikuplja otpad. Potpisan je sporazum na 5 tisuća tona do kraja godine i na temelju tog sporazuma su Čistoća i komunalno poduzeće iz Davora dalje regulirali svoje odnose. Ja ću vam dostaviti taj sporazum, a što se tiče ugovora između Čistoće i komunalnog poduzeća ćemo isto zatražiti - kratko je odgovorio Bosilj te odgovorio da se 300 tona iz pretovarne stanice Poljane Biškupečke odvezlo u Koprivnički Ivanec.

- Znam da se želi prikazati da ova vlast ne može ništa riješiti bez obzira što bi se grad Varaždin gušio u smeću. Netko si je dao truda da Varaždin i 15 JLS-ova ostanu bez deponije kud se može odlagati otpad. Mi smo to riješili, ali bi se trebali veseliti tome jer smo spasili interese građana Varaždina, a što se tiče Poljane Biškupečke u pretovarnoj stanici je već prije šest mjeseci bilo i više od 500 tona i onda nije bio problem. Kad smo došli na vlast ostavili ste nam istu takvu situaciju i ostavili ste nam 300 i nešto tona, a dozvoljeno je bilo 10 tona. Stoga mislim da ovo što radite nije dobro, ali vaše je pravo na to - objasnio je Bosilj.

Ivan Čehok nije bio zadovoljan odgovorom i još jednom ponovio pitanja na koja će do iduće sjednice dobiti pisane odgovore.

- Imamo 40 tisuća kuna troškove naknada, a da uopće nemamo sporazum s tom jedinicom (Koprivnički Ivanec) lokalne samuprave. Ovdje imamo sporazum (Davor), a nemamo ugovor. Evo to vam je ta Bosiljeva vlast. Niti sporazuma, niti ugovora, niti zakona - zaključio je Čehok na tu temu.

New_Picture.jpg

Na tu temu se nešto kasnije osvrnuo vijećnik SDP-a Bruno Ister.

- Kad smo imali problem s miješanim komunalnim otpadom, nismo ga imali kamo odvoziti, onda smo naravno nazivali u panici odlagališta koja su dinamikom predviđena i onda su nam rekli da su već zvali iz Varaždina, ali s drugom molbom da ne primimo vaš otpad. Zamislite građani, naš bivši gradonačelnik okolo naziva i moli odlagališta da ne primi naš otpad - istaknuo je Ister.

Ovu optužbu je odbacio Ivan Čehok i istaknuo da je bez temelja. Nakon što je sklopljen sporazum s Davorom za prihvat otpada, kako doznajemo, utjecajna osoba iz Gradskog vijeća zvala je da se ne potpiše i ugovor. 

Označeno u