Izgradnja servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje znači i konačno micanje bala iz Brezja

| 22.1.2019. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin dobio je 52 posto europskih sredstava za projekt izgradnje prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 19 milijuna kuna, od čega će se 52 posto financirati bespovratnim sredstvima EU-a, a ostatak će osigurati Varkom i Grad Varaždin. 

- Ovo je prvi projekt koji smo pripremili nakon preuzimanja vlasti u Gradu, a morali smo ga pripremiti u roku od 20 dana. Važno je istaknuti da je ovdje riječ o pravoj gospodarskoj investiciji i da s ovim projektom mičemo i bale iz Brezja. Servisna se cesta ne može izgraditi bez micanja bala - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za medije pojašnjavajući da će se izgradnja infrastrukture u Gospodarskoj zoni odvijati usporedno s micanjem bala.

S obzirom da je Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša ovih dana prihvatilo Sanacijski plan uskoro se očekuje i rješenje za bale te je gradonačelnik najavio da će Gradsko vijeće u roku od dva mjeseca odlučiti prema kojem će se modelu riješiti problem bala.

- Bale nisu samo ekološki problem nego one sve ove godine blokiraju i gospodarski razvoj grada. Da su bale maknute još 2012. godine imali bi najveću poslovnu zonu u ovom dijelu Europe, uz blizinu grada i autoputa - naglasio je gradonačelnik.

U Brezju će se izgraditi servisna cesta dužine 1400 metara i pješačko-biciklistička staza. Projekt je zasad odobrila Središnja agencija za financiranje i ugovoranje programa i projekata Europske unije te slijedi potpisivanje ugovora o financiranju s Ministarstvom gospodarstva. Projekt će trajati dvije godine, a s obzirom na njegovu vrijednost, Varkom će za izvođače raspisati javnu nabavu.

cesta_brezje.jpg