Iz Varaždinske županije na kavu u Čakovec ili – München!?

vv | 21.11.2020. u 19:57h | Objavljeno u Aktualno

Dok su u Varaždinskoj županiji - koja se navodi kao vodeća u Europi po širenju zaraze, iako i neke druge sredine imaju slične 14-dnevne pokazatelje - danas građani mogli gledati u zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, tako nije bio u susjednom Međimurju, premda je situacija vrlo slična, točnije tek malo teža.

w45_46_COVID_subnational_Last_2week.jpg

Rad međimurskih kafića iskoristio je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća, koji se osvrnuo na tvrdnje iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije d i oni imaju razumijevanja za zahtjeve za kompenzacijske mjere ugostitelje.

-Vlada je od početka krize za spas radnih mjesta izdvojila vise od 8 milijardi HRK. Ali, ovdje je riječ o inicijativi koja nije došla s državne razine. Smatram da onda u tom slučaju inicijator mora ponuditi kompenzacijske mjere, poručio je Habijan.

Tako je Habijan vratio „lopticu“ Varaždinskoj županiji, koja je tražila zatvaranje ugostiteljskih objekata, što bi bilo i razumljivo da za postoje bilo kakvi vjerodostojni pokazatelji da su upravo kafići mjesto širenje zaraze, a ne, primjerice, obrazovne institucije i poduzeća, tim više što mnogi ukazuju  da neki poslodavci traže tajenje bliskih kontakta pa čak i rad unatoč zarazi!?

Kava se danas mogla popiti i u svim ostalim našim županijama, ali i izvan naših granica. Primjerice, Njemačkoj, točnije Münchenu u kojem su ulice i trgovački centri – puni!?

mm.jpg

Na prilike u Njemačkoj osvrnuo se Nenad Bakić, a to je i ilustrirao grafikonom.

-Merkel je najavila i uvela stroge mjere. 30. listopada izgrdila je vođe drugih zemalja da kasne s lockdownom a onda je 2. studenog počeo lockdown u Njemačkoj. Međutim, slučajevi rastu u zadnje vrijeme, i na rekordnim su razinama, a smrti pogotovo, ukazuje Bakić, dodajući da nije vidio se je pita 'a tko je kriv za smrti'.

FB_IMG_1605979700118.jpg

Označeno u