Iz bolnice odgovorili N. Martinčević: "Ako želi suditi posao sadašnje uprave bolnice, treba znati činjenice" Foto: Krešimir Đurić

Iz bolnice odgovorili N. Martinčević: "Ako želi suditi posao sadašnje uprave bolnice, treba znati činjenice"

| 4.2.2022. u 14:54h | Objavljeno u Aktualno

- Dobrota proizlazi iz karaktera, jel' tako? Ja sam po karakteru, vokaciji i po svemu čovjek koji se ne srami svojeg školovanja, koje i dan-danas traje. Obranio sam doktorsku dispoziciju i kroz mjesec-dva bih trebao doktorirati. Mogao sam to i prije, ali javni interes i svoj angažman u javnom sektoru u općini i bolnici stavio sam ispred osobnog interesa. Ovo je jedno hvala, da me ponuka da što prije doktoriram, docentiram, itd. - komentirao je danas ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak, magistar socijalne gerontologije, izjave saborske zastupnice iz redova Reformista Natalije Martinčević koje su izazvale brojne osude, osobito iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

>> Martinčević u Hrvatskom saboru oplela po Laucu, Bakiću i Poljaku – ubrzo joj stigao odgovor

Podsjetimo, Martinčević se u Saboru osvrnula na epidemiološku situaciju i stanje u varaždinskoj bolnici prije i poslije smjene vlasti na lokalnim izborima te novog ravnatelja bolnice.

- Varaždinska je bolnica bila među najopterećenijima, unatoč opstrukciji lokalnog HDZ-a, ali uz veliku pomoć i rad osoblja i vas, ministre zdravstva, uspjeli smo to prevladati. No, sad je lokalni HDZ smijenio nestranačkog ravnatelja, vrhunskog neurokirurga, i postavio svoj kadar, čovjeka koji je diplomirao sestrinstvo, koji je usput i načelnik Općine Bednja. Ili je usput ravnatelj bolnice? Teško je reći. Varaždinska je bolnica peta u Hrvatskoj i danas ima visoku hospitaliziranost i smrtnost. Smatrate li da se takva bolnica može voditi usput i doprinosi li to zdravstvenom sustavu - zapitala je Martinčević u vezi rada Damira Poljaka.

- Broj hospitaliziranih u prošlom i ovom valu dosegao je i 252 pacijenta i usprkos tim velikim brojkama uspjeli smo sačuvati hladni pogon, polikliniku, operacije i rad specijalističkih ambulanti - rekao je danas Poljak, dodavši kako je, kad krenu rasprave o sposobnosti, o kompetentnosti, "potrebno imati blage riječi i dati prostora činjenicama i dokazima".

obv_press_04022022_damir_poljak.jpg

A podatke o radu bolnice iznio je njegov zamjenik, dr. Marko Hlebar, pročelnik Službe za kirurške bolesti.

- Želio bih iznijeti nekoliko činjenica koje su izuzetno bitne ako želimo karakterizirati i suditi posao sadašnje uprave Opće bolnice Varaždin. Novu upravu zatekla je nužnost zbrinjavanja velikog broja Covid-pacijenata tijekom 4. i 5. vala epidemije. Uz nužnost zbrinjavanja Covid-pacijenata, poseban je naglasak stavljen na kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite pacijentima naše županije - rekao je Hlebar.

- Bitno je naglasiti da niti u jednom trenutku nismo prekinuli rad specijalističkih ambulanti, cijelo vrijeme nastavljeno je izvršenje operativnog programa za hitne i elektivne pacijente. Novim modelom organizacije izbjegli smo seljenje odjela interne i kirurgije te Covid-pacijente zbrinjavamo na infektologiji te dijelom u zgradi neurologije. Aktivirana je Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik koja je preuzela velik dio Covid-pacijenata, dok je Služba Novi Marof preuzela zbrinjavanje teških i kroničnih pacijenata koji nemaju Covid - napomenuo je zamjenik ravnatelja.

- Ukupno izvršenje i ambulantnih i bolničkih usluga Opće bolnice Varaždin u konstantnom je porastu, a u to vrijeme niti u jednom trenutku nismo morali tražiti pomoć drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj - istaknuo je Hlebar pokazujući podatke o mjesečnim iznosima ispostavljenih HZZO-u te o broju pregledanih pacijenata, dodavši kako se "vidi da je stvarno došlo do drastičnog porasta u izvršenoj realizaciji Opće bolnice Varaždin unazad četiri mjeseca".

obv_press_04022022_marko_hlebar_2.jpg

- Također, niti u jednom trenutku nisu prekidane specijalizacije svojim specijalizantima, a istovremeno smo i pokrenuli postupak zdravstvene akreditacije te u ožujku očekujemo dobivanje ACII certifikata - zaključio je Hlebar.

Izjavu Natalije Martinčević komentirala je i Željka Gajski, predsjednica županijske podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara te glavna sestra Službe za interne bolesti OB Varaždin.

Podsjetimo, iz HKMS-a priopćili su da "osuđuju sramotni istup zastupnice Reformista Natalije Martinčević u Hrvatskom saboru kojim je dovela u pitanje znanje, sposobnost i kompetencije ravnatelja OB Varaždin naglasivši činjenicu da je diplomirao sestrinstvo". Dodali su da su krajem listopada prošle godine, na temelju provedenog javnog natječaja, članovi Upravnog vijeća OB Varaždin jednoglasno podržali izbor i imenovanje novog ravnatelja Damira Poljaka.

Izabrani ravnatelj Damir Poljak po zvanju je magistar socijalne gerontologije, a u Općoj je bolnici Varaždin zaposlen od 1994. godine gdje je do danas obnašao različite dužnosti. Prije obnašanja dužnosti v.d. ravnatelja bio je zamjenik ravnatelja kroz razdoblje od 2017. do 2021. godine. Autor je i suautor brojnih znanstvenih i stručnih radova te viši predavač na Sveučilištu Sjever.

- Ovakvo omalovažavanje sestrinstva potpuno je neprihvatljivo i sramotno. Medicinske sestre i tehničari oduvijek su, a posebice u epidemiji koja traje već dvije godine, na prvoj liniji borbe za svoje pacijente. Ovom izjavom ne da je omalovažila sposobnosti i kompetencije ravnatelja OB Varaždin nego i sve medicinske sestre i tehničare odnosno cijelu sestrinsku profesiju - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić.

Željka Gajski je naglasila da podružnica HKMS-a Varaždinske županije u potpunosti podržava stav koji je izrekao predsjednik HKMS-a.

obv_press_04022022_zeljka_gajski.jpg

- Htjela bih samo naglasiti vezani uz naše obrazovanje, obrazovanje medicinskih sestara je regulirano zakonom o sestrinstvu iz 2003. godine. Temeljno obrazovanje stječemo završetkom srednjoškolskog obrazovanja i zatim imamo višu razinu obrazovanja koja nam omogućava da studiramo kroz preddiplomske sveučilišne i diplomske studije, a to opet omogućuje nastavak obrazovanja na diplomskim stručnim i sveučilišnim studijima. To znači da možemo ići do krajnje vertikale, titule doktora znanosti - kazala je Gajski.

- Smatram da je medicinska sestra, kao profil zdravstvenog djelatnika, jedan visoko educirani zdravstveni djelatnik koji može svojim kompetencijama, znanjem i vještinama, a i svojom licencom za samostalni rad, odgovoriti na sve izazove moderne medicine i suvremenog sestrinstva koji se stavljaju pred nas. Moram napomenuti i da su medicinske sestre u ovoj ustanovi, ali i diljem Hrvatske, dale veliki obol u rješavanju ove epidemije u kojoj smo već dvije godine, a poznato je i da smo se morali brzinski reorganizirati kako bismo mogli s postojećim brojem sestara zbrinuti i pacijente oboljele od Covida, ali i sve ostale pacijente - poručila je Gajski.