Inspektorat o lovcima kod Grabanica: "Utvrđena je povreda Zakona o lovstvu" Foto: FB

Inspektorat o lovcima kod Grabanica: "Utvrđena je povreda Zakona o lovstvu"

Varaždinske vijesti | 28.3.2023. u 21:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinka koja je prije nekoliko mjeseci objavom na Facebooku upozorila na lovce pored stambenog naselja Grabanice ponovno se javila, a ovaj put, kako je navela, razveselila ju je obavijest Državnog inspektorata.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine napisala je da su ona i nekoliko njenih prijateljica šetale sa psima kod stambenog naselja Grabanice kad su naišle na lovce - s puškama. Odmah su obavijestile policiju, inspektorat i gradsku upravu.

lovci_fb_23122022_1.jpg

No, na sastanku održanom nekoliko dana kasnije u gradskoj upravi, na kojem su, uz zamjenika varaždinskog gradonačelnika Miroslava Markovića, sudjelovali i predstavnici PU varaždinske, Lovačke udruge Fazan Varaždin, tvrtke Cedrus Forest d.o.o. koja je ovlašteni izvršitelj provođenja Programa zaštite divljači na području Grada Varaždina, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo i komunalni redar, utvrđeno je, među ostalim "da nije utvrđeno nikakvo kršenje Zakona".

>> Lovci lovili pored Grabanica?: "Riječ je o lovištu, nije utvrđeno kršenje zakona"

Navedeno je i da su lovci provodili "zakonom definirane redovne aktivnosti istjerivanja i lova predatora kao što su lisica i čagalj na području lovišta V/105 (područja na kojem su se zatekle sugrađanke u šetnji sa svojim psima)".

lovci_grad_varazdin_sastanak_23122022.jpg

Ipak, čini se da Državni inspektorat - Područni ured Varaždin, Služba šumarske i lovne inspekcije - misli drugačije.

Kako su naveli u odgovoru Varaždinki, obavili su inspekcijski nadzor prilikom kojeg je "utvrđena povreda Zakona o lovstvu i propisa donesenih na temelju njega, te je protiv počinitelja prekršaja podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu".

- Danas sam primila obavijest Državnog inspektorata. Iskreno me razveselila. Nakon ružnih scena kvazi muškaraca u maslinastim odjelima, zatečenih u magli, s puškama, 160 metara od prvih kuća grada Varaždina te mojih prijava nadležnim institucijama, desilo se sljedeće: - PU Varaždinska: iako sam ih zvala s polja, na uviđaj u narednom satu nisu izašli, zapisnik koji su kao napravili i koji sam tražila na uvid, nisu poslali, ali ipak su zaključili da je sve u redu. - Grad Varaždin: zaključio je da je sve u redu, a komunalni redar nam je velikodušno ispisao puste stranice Pravilnika, koji sam btw, pročitala 5 godina prije njega i zaključio da lovci nisu imali puške, a da su psi bili pušteni. - predstavnik lovačkog društva je zaključio da je sve u redu. Na sastanak, nijedna od nas 6 nije bila pozvana... Ali danas, danas je njihov inspektorat zaključio da su kvazi lovci ipak u prekršaju i da idu na sud! iskreno se veselim! - napisala je Varaždinka danas na Facebooku.

Označeno u