Hrana skuplja zbog mraza i kiše, koja traži dodatnu zaštitu usjeva i nasada

J.Š./ Varaždinske vijesti | 7.6.2021. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sve je zahtjevnija i rizičnija. Zbog ograničavanja kretanja na početku pandemije došlo je do velikih poremećaja u plasmanu poljoprivrednih proizvoda, a njihovu proizvodnju sve više utječu vrlo promjenjivi klimatski uvjeti. U Varaždinskoj županiji pogođene su sve grane poljoprivrede, no najpogađenije je voćarstvo, osobito proizvodnja jabuka, kruška, breskva, trešnja i šljiva, a nešto bolje je u ratarstvu i povrtlarstvu.
Ponovno mraz pa kiše

- Od svih nedaća, izdvojila bih na prvom mjestu mraz, koji je ponovno najveće štete prouzrokovao voćarima. Oni će ove godine ponovno imati smanjeni urod ili ostati u potpunosti bez njega. Uz sve to. proljeće nam je jako kišovito i promjenjivo, gotovo iz dana u dan svjedočimo velikim oscilacijama temperatura. Tako smo već u veljači bilježili iznad prosječno toplo vrijeme, koje je pogodovalo rastu i razvoju poljoprivrednih kultura, a nakon toga uslijedio je jedan hladan i vlažan period te ponovno kišno razdoblje, koje se i nadalje izmjenjuje. Sve to utječe i predstavlja velike izazove za naše poljoprivrednike, kaže Mara Bogović iz Ministarstva poljoprivrede.

Sve to moglo bi se odraziti i na porast cijena poljoprivrednih proizvoda.

- Posebno su problema imali povrtlari koji zbog učestalih padalina i natopljenih parcela nisu mogli na oranice. Zbog vremena koje nas prati javljaju se i problemi sa zaštitom usjeva i nasada jer vremenski uvjeti pogoduju razvoji bolesti na svim kulturama. Pošto je pritisak bolesti velik, potrebno je obavljati dodatna tretiranja usjeva i nasada kako bi se oni što bolje zaštitili te kako bi se zaustavio razvoj bolesti. Sve to dodatno poskupljuje poljoprivrednu proizvodnju, što bi se u konačnici moglo odraziti i na cijene - upozorava Bogović.
Hrana već poskupjela

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ističu da su cijene hrane u svijetu porasle u travnju na najvišu razinu od svibnja 2014., i to potaknute poskupljenjem - šećera.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...