Hrana skuplja zbog mraza i kiše, koja traži dodatnu zaštitu usjeva i nasada

J.Š./ Varaždinske vijesti | 7.6.2021. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sve je zahtjevnija i rizičnija. Zbog ograničavanja kretanja na početku pandemije došlo je do velikih poremećaja u plasmanu poljoprivrednih proizvoda, a njihovu proizvodnju sve više utječu vrlo promjenjivi klimatski uvjeti. U Varaždinskoj županiji pogođene su sve grane poljoprivrede, no najpogađenije je voćarstvo, osobito proizvodnja jabuka, kruška, breskva, trešnja i šljiva, a nešto bolje je u ratarstvu i povrtlarstvu.
Ponovno mraz pa kiše

- Od svih nedaća, izdvojila bih na prvom mjestu mraz, koji je ponovno najveće štete prouzrokovao voćarima. Oni će ove godine ponovno imati smanjeni urod ili ostati u potpunosti bez njega. Uz sve to. proljeće nam je jako kišovito i promjenjivo, gotovo iz dana u dan svjedočimo velikim oscilacijama temperatura. Tako smo već u veljači bilježili iznad prosječno toplo vrijeme, koje je pogodovalo rastu i razvoju poljoprivrednih kultura, a nakon toga uslijedio je jedan hladan i vlažan period te ponovno kišno razdoblje, koje se i nadalje izmjenjuje. Sve to utječe i predstavlja velike izazove za naše poljoprivrednike, kaže Mara Bogović iz Ministarstva poljoprivrede.

Sve to moglo bi se odraziti i na porast cijena poljoprivrednih proizvoda.

- Posebno su problema imali povrtlari koji zbog učestalih padalina i natopljenih parcela nisu mogli na oranice. Zbog vremena koje nas prati javljaju se i problemi sa zaštitom usjeva i nasada jer vremenski uvjeti pogoduju razvoji bolesti na svim kulturama. Pošto je pritisak bolesti velik, potrebno je obavljati dodatna tretiranja usjeva i nasada kako bi se oni što bolje zaštitili te kako bi se zaustavio razvoj bolesti. Sve to dodatno poskupljuje poljoprivrednu proizvodnju, što bi se u konačnici moglo odraziti i na cijene - upozorava Bogović.
Hrana već poskupjela

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ističu da su cijene hrane u svijetu porasle u travnju na najvišu razinu od svibnja 2014., i to potaknute poskupljenjem - šećera.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci