Habuš: Prošle četiri godine u gradu bile su: populizam, populizam, populizam

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.4.2021. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Kandidat za gradonačelnika grada Varaždina koalicije Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke braće Radić i Laburista – stranke rada Goran Habuš, održao je prezentaciju pod nazivom „Odrađeno u mandatu 2011-2017.“ Predstavio je niz projekata koji su uspješno završeni, ali i one koji su bili pripremljeni 2017. godine, a još su i danas mrtvo slovo na papiru:

– Sadašnji gradonačelnik i njegova družina uporno žele stvoriti dojam da ništa nije postojalo prije njega i da će njegovim odlaskom sve stati. Kada četiri godine ponavljate mantru da „Habuš nije napravio ništa“ po principu stare izreke „Laž izrečena dovoljno puta postaje istina“, onda dio javnosti povjeruje u to. Upravo kroz prezentaciju „Odrađeno u mandatu 2011. – 2017.“ želim skinuti tu stigmu i dati priznanje svim dobrim ljudima koji su inicirali projekte i radili zajedno sa mnom na njima u vrijeme mog mandata.

– Najvažniji projekt iz domene gospodarstva, u koji sam osobno bio izuzetno involviran, je osnivanje Gospodarske zone Brezje sa preko 120 ha površine, donošenje mjera za poticanje gospodarstva na području grada te posebnih mjera poticanja za zonu Brezje. Naime, današnju zonu Brezje, Čehok je 2005. doslovno poklonio na 99. godina stranim investitorima (Biotehnološki park). Od 2012. do 2015. intenzivnim pregovorima uspjeli smo 70 ha zemljišta vratiti Gradu, oformiti zonu i stvoriti uvjete za nove investicije. Nažalost, činjenica da su bale još uvijek u Brezju, znatno limitira potencijal same zone. Također, u vrijeme najjače recesije tijekom 2012. osnovali smo „Poduzetnički fond“ za bespovratne potpore gospodarstvu, subvencionirali smo kamate na postojeće nepovoljne kredite te na nove kredite za investicije i obrtna sredstva, svjesni činjenice da u vrijeme recesije moramo pružiti podršku poduzetnicima i obrtnicima u očuvanju radnih mjesta i očuvanju poslovanja.

– Posebni naglasak tijekom mog mandata bio je na obrazovanju. Stvorili smo preduvjete da Varaždin postane Sveučilišni grad i to prije svega osnivanjem Sveučilišta Sjever - Sveučilišni centar u Varaždinu, gdje danas studira preko 3000 studenata. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, darovanjem gradskog zemljišta Studentskom centru, u Varaždinu je izgrađen studentski restoran i novi studentski dom za 600 studenata, a darovanjem zemljišta FOI-u stvoreni su uvjeti za novi kampus FOI-a. Prvi u županiji uveli smo besplatne udžbenike i radne bilježnice za naše osnovnoškolce, e-imenik, školske ormariće („Škola bez torbe“), napravili projekt dogradnje 6. OŠ te novi Centar „Tomislav Špoljar“. Pripremili smo vrtiće za energetsku obnovu te izradili projekte, otkupili zemljište za vrtić u Kućanu Donjem i Hrašćici.

– U domeni turizma u suradnji sa TZ pokrenuli smo nove manifestacije: Advent u Varaždinu (s klizalištem), Ljeto na Kapucinskom trgu, Gourmet te nastavili s uređenjem povijesne jezgre kroz projekt subvencija za uređenjem krovišta i pročelja te uređenje Draškovićeve, Školske i Habdelićeve. U kulturi, posebno smo ponosni da je u to vrijeme naše kazalište dobilo status nacionalnog kazališta te da je započeta unutrašnja obnova HNK te na projekt obnove Sinagoge koji smo prijavili na Ministarstvo kulture.

– Pod kvalitetom življenja spomenut ću samo neke projekte na koje sam posebno ponosan, a to su pomoć preko 2000 domaćinstava da pređu na sustav etažnog grijanja, prestanak baliranja smeća 2013. godine te uvođenje primarne selekcije u gospodarenje otpadom, Centar za mlade u Preradovićevoj, prostor za udruge u bivšem centru „Tomislav Špoljar“, gradski „buseki“ po cijeni karte od 2,99 kn (umjesto Čehokovih 7,00 kuna), novi Caritasov centar, dječje božićnice, povećanje cenzusa za božićnice umirovljenicima, reciklažno dvorište, prijavljen i odobren projekt sufinanciranja dogradnje Tehnološkog parka, završetak izgradnje spomenika poginulim braniteljima na groblju, Aglomeracija Varaždin (ključ u ruke), trim staza u Jelačićki i park za pse. Naravno, bilo je tu i novih rotora, obnova ulica…

– Sve to realizirali smo sa proračunima koji nisu prelazili 220 milijuna kuna godišnje, sa zaduženjem od svega 26 milijuna kuna u 5 i pol godina i, naravno, bez povećanja komunalne naknade i ostalih nameta građanima.

– Uz zaduženje od 50 milijuna kuna, obveznice od 67 milijuna kuna te povećanje komunalne naknade za 25%, nije riješen niti jedan jedini problem Grada, poput bala ili „Kućanske rampe“, a uspjeli su upropastiti i Aquatehniku i Aquacity. Nisu realizirali, a niti pokrenuli niti jedan strateški važan projekt za Grad. Moj osobni dojam za ove 4 godine je – populizam, populizam, populizam…

 

Označeno u