KAMENOLOM SILJEVEC "Nikakav zahtjev za Studiju utjecaja na okoliš nije stigao u Ministarstvo"

tb/vv | 23.11.2022. u 09:40h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan na Aktualnom satu u Saboru 15. studenog pitao je ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Filipovića kako napreduje izrada stručne podloge na temelju koje bi se trebalo utvrditi ispunjava li područje Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore uvjete za park prirode.

- Prije nešto manje od dvije godine iznio sam inicijativu za proglašenje parka prirode Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore. Bilo je rečeno da će se krenuti s izradom stručne podloge kako bi se utvrdilo jesu li ispunjeni uvjeti da se to područje proglasi parkom prirode. Svima koji su bili tamo potpuno je jasno da se radi o području velike bioraznolikosti, georaznolikosti, s brojnim fortifikacijama i doista se nadam takvi uvjeti jesu ispunjeni - rekao je saborski zastupnik HDZ-a.

>>Geomin ne odustaje od Siljevca: ”Peticija protiv kamenoloma je lokalni folklor onih koji taj kraj preziru”

Habijan je istaknuo kako čak 87 posto žitelja Varaždinske županije, prema anketi koja je rađena prošle godine, smatra ovu inicijativu pozitivnom.

Screenshot_2022-11-23_100137.jpg

- Međutim, početkom srpnja ove godine pojavila se inicijativa jednog investitora da na području Ivanečke Željeznice otvori kamenolom Siljevec, koji je izazvao veliku buru javnosti, odnosno lokalnog stanovništva - rekao je, navevši kako je u srpnju Ministartvo donijelo rješenje da će se prethodno provesti postupak postoji li negativni utjecaj na ekološku mrežu, što je investitora i njegov postupak sigurno usporilo. Pitao je ministra Filipovića u kojoj fazi je izrada stručne podloge i možemo li očekivati da se do kraja ovog mandata donese zakon o proglašenju navedenog područja parkom prirode. Uputio je i apel da se ima u vidu kako bi otvaranje kamenoloma na tom području imalo negativne posljedice i za stanovništvo i za ekološku mrežu.

- Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a spomenuto područje svako se ubraja u te prelijepe dijelove. Stručna podloga je u izradi i tijekom sljedeće godine trebali bismo imati rezulate, nakon čega će se vidjeti u kojem smjeru će se ići što se tiče zaštite ovog područja. Pozdravljam vašu inicijativu. Što se tiče kamenoloma, istina je da je Ministarstvo gospodarstva reklo kako je potrebno procijeniti utjecaj na ekološku mrežu te da je potrebno napraviti Studiju utjecaja na okoliš, no nikakav zahtjev koji se odnosi na tu Studiju nije stigao u Ministarstvo. Očekujem da se stručna podloga o zaštiti područja izradi tijekom sljedeće godine – odgovorio je ministar Filipović.

- Stručna podloga na nekih 250 stranica iz 2013. već je dokazala da postoji bioraznolikost, georaznolikost i kulturna baština -rekao je Habijan, napomenuvši kako bi proglašenje parka prirode puno značilo za žitelje tog područja, ali i za zaštitu ekološke mreže.