"Gradovi budućnosti bez korupcije": Lepoglava kao primjer dobre prakse

VV | 15.12.2017. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

Na poziv Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Sektora za suzbijanje korupcije, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač proteklog je vikenda u Tirani sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji „Gradovi budućnosti bez korupcije (Corruption-Free Cities of the Future)“ gdje je predstavio iskustva Grada Lepoglava s EU projekta „Integrity observers – Nadzor integriteta“.

Korupcija danas predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva.

Vodeći se ovim premisama, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvitak, Anti korupcijskom mrežom za Istočnu Europu i Središnju Aziju i Regionalnom antikorupcijskom inicijativom u Tirani u Albaniji proteklog su vikenda organizirali Međunarodnu konferenciju „Gradovi budućnosti bez korupcije”.

Konferencija je okupila preko 80-ak sudionika iz desetak zemalja istočne Europe i članica OECD-a koji su zaduženi za prevenciju korupcije na lokalnoj razini, uključujući i praktičare iz tijela državne vlasti i lokalne dužnosnike odgovorne za integritet i prevenciju korupcije na razini gradova i regija. Među sudionicima bili su i brojni akademici kao i predstavnici organizacija civilnog društva koji se bave promicanjem integriteta i sprječavanja korupcije na lokalnoj razini.

- Iznimno mi je drago da je Ministarstvo pravosuđa prepoznalo Lepoglavu kao primjer dobre prakse te nam uputilo poziv da sudjelujemo na ovoj konferenciji. Konferencija je pružila mogućnost razmjene iskustava o postignućima i izazovima u sprječavanju korupcije na lokalnoj razini, uključujući gradove i regije te druge razine javne uprave. Kroz raspravu smo predstavili primjere uspješnih alata i dobrih praksi među kojima je i lepoglavski sustav nadzora postupaka javne nabave, a svi ti primjeri dobre prakse pridonijeti će razvoju regionalnih preporuka o ovoj temi – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Proteklih godinu dana Grad Lepoglava aktivno sudjeluje u projektu „Integrity Observer – Nadzor integriteta“ koji je financiran iz Europskog fonda IPA – Transition Assistance and Institution Building Component for 2012, a u sklopu kojeg se nastoji poboljšati transparentnost pri upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima te u isto vrijeme omogućiti sudjelovanje javnosti i organizacija civilnog društva u osmišljavanju, razvoju i praćenju upravljačkih politika.

Uz zamjenika gradonačelnika Kovača u hrvatskoj je delegaciji bila i Jasmina Jovev, Predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije.