"Gradovi budućnosti bez korupcije": Lepoglava kao primjer dobre prakse

VV | 15.12.2017. u 09:05h | Objavljeno u Aktualno

Na poziv Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Sektora za suzbijanje korupcije, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač proteklog je vikenda u Tirani sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji „Gradovi budućnosti bez korupcije (Corruption-Free Cities of the Future)“ gdje je predstavio iskustva Grada Lepoglava s EU projekta „Integrity observers – Nadzor integriteta“.

Korupcija danas predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva.

Vodeći se ovim premisama, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvitak, Anti korupcijskom mrežom za Istočnu Europu i Središnju Aziju i Regionalnom antikorupcijskom inicijativom u Tirani u Albaniji proteklog su vikenda organizirali Međunarodnu konferenciju „Gradovi budućnosti bez korupcije”.

Konferencija je okupila preko 80-ak sudionika iz desetak zemalja istočne Europe i članica OECD-a koji su zaduženi za prevenciju korupcije na lokalnoj razini, uključujući i praktičare iz tijela državne vlasti i lokalne dužnosnike odgovorne za integritet i prevenciju korupcije na razini gradova i regija. Među sudionicima bili su i brojni akademici kao i predstavnici organizacija civilnog društva koji se bave promicanjem integriteta i sprječavanja korupcije na lokalnoj razini.

- Iznimno mi je drago da je Ministarstvo pravosuđa prepoznalo Lepoglavu kao primjer dobre prakse te nam uputilo poziv da sudjelujemo na ovoj konferenciji. Konferencija je pružila mogućnost razmjene iskustava o postignućima i izazovima u sprječavanju korupcije na lokalnoj razini, uključujući gradove i regije te druge razine javne uprave. Kroz raspravu smo predstavili primjere uspješnih alata i dobrih praksi među kojima je i lepoglavski sustav nadzora postupaka javne nabave, a svi ti primjeri dobre prakse pridonijeti će razvoju regionalnih preporuka o ovoj temi – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Proteklih godinu dana Grad Lepoglava aktivno sudjeluje u projektu „Integrity Observer – Nadzor integriteta“ koji je financiran iz Europskog fonda IPA – Transition Assistance and Institution Building Component for 2012, a u sklopu kojeg se nastoji poboljšati transparentnost pri upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima te u isto vrijeme omogućiti sudjelovanje javnosti i organizacija civilnog društva u osmišljavanju, razvoju i praćenju upravljačkih politika.

Uz zamjenika gradonačelnika Kovača u hrvatskoj je delegaciji bila i Jasmina Jovev, Predsjednica antikorupcijskog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci