Otpad na gradilište POS-a ipak odlagan prije 2002. godine

vv | 2.10.2024. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

"Bez obzira što je na gradilištu pronađen deponij ilegalno odloženog otpada radovi se nastavljaju zadanim tempom, dok će se otpad ukloniti sukladno zakonskim normama Republike Hrvatske, a rok završetka prve zgrade je rujan 2025., dok se paralelno projektiraju druga i treća zgrada i rok za ishođenje građevinskih dozvola je 31.12.2024. te će se početkom 2025. raspisati javna nabava za izgradnju tih dviju zgrada, navodi gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, koji se još jednom ostvrnuo na ilegalno odloženi otpada pronađen na gradilištu POS stanova u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića, odnosno daljnju dinamiku radova.

Nedvojbeno se radi o otpadu s groblja, ali nije jasno kada je tu završio, odnosno tko bi bio za to odgovoran,  budući da je Bosilj zbog toga prozvao bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka, a on njegove "drugove".

Neven Bosilj: Gdje god "zapičili" lopatu u gradu nalazimo otpad Ivana Čehoka

Ivan Čehok: Otpad kod gradilišta POS-a nema veze sa mnom, nastao je prije moje vlasti

Kako bilo, činjenica je da se na varaždinskom gradskom groblju stvaraju velike količine otpada, prije svega lampaša i sličnog, kao i od umjetnog te prirodnog cvijeća. Radi se o otpadu koji je volumenom veliki, ali nije toliko težak, tako da je nemoguće 1.000 tona, koliko bi ga moglo biti na gradilištu, zakopati tijekom godinu dana ili još kraće. Naime, Bosilj je starost otpada dokazivao otkopanim primjerkom Varaždinskih vijesti iz prosinca 2002. godine, a tada je to područje bilo u jadnom stanju, sudeći prema snimci iz zraka nastaloj u to vrijeme.

rasadnik_otpad_nekada__3_.jpg

Jadno stanje pokazuje i snimka razbacanog otpada. 

rasadnik_otpad_nekada__2_.jpg

Čehok je prvi put postao varaždinski gradonačelnik godinu dana ranije, dakle 2001., dok je Miljenko Ptiček postao direktor Parkova u svibnju 2002., kada je krenuo sanirati zatečenu situaciju, a ne dodatno komplicirati, budući da se koju godinu kasnije počela pripremati prodaja dijela rasadnika trgovačkom centru i trebalo je urediti okolno zemljište na kojem je bio vidljivo razbacan otpad. Rezultat toga vidljiv je na donjoj snimci iz zraka na kojoj se vidi i trgovački centar.

rasadnik_otpad_nekada__4_.jpg

I varaždinski je gradonačelnik, čini se, svjestan da je otpad ilegalno odlagan uglavnom do 2002., a ne od te godine nadalje, sudeći prema onome što danas navodi.

-Vezano uz upite o mogućnosti podnošenja kaznene prijave, zastara za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom je 15 godina, a s obzirom da su na ilegalnoj deponiji između ostalog otpada pronađene novine „Varaždinske vijesti“ s datumom prosinac 2002. što sugerira da je to bilo vrijeme nastanka deponije, nažalost, ne može se prijaviti policiji i DORH počinjenje ovog kaznenog djela jer je nastupila zastara kaznenog progona. Kao gradonačelnik grada koji je u prošlosti imao velikih poteškoća oko postupanja s otpadom, a što je bilo posljedica neodgovornih bivših gradskih vlasti, založit ću se kod saborskih zastupnika s područja Varaždina i Varaždinske županije da se pooštre kazne za djela protiv okoliša, a time će se automatizmom znatno povećavati i vremenske odredbe za zastaru. U tim okolnostima će se ostvariti pretpostavke za kazneni progon ovakve neodgovornosti i štetnosti za okoliš, a potencijalno i na zdravlje naših sugrađana." - navodi gradonačelnik u priopćenju.

 

Označeno u