Neven Bosilj: Gdje god "zapičili" lopatu u gradu nalazimo otpad Ivana Čehoka Foto: Martin Novosel

Neven Bosilj: Gdje god "zapičili" lopatu u gradu nalazimo otpad Ivana Čehoka

vv | 27.9.2024. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilja, zajedno sa svojim zamjenikom Miroslavom Markovićem i ravnateljom Javne ustanove Gradski stavnovi Romanom Veršićem ukazao na probleme prilikom izgradnje POS stanova u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića gdje su prilikom radova izvođača otrkivene velike količine ilegalnog otpada te su odmah ukazali na to tko je vjerojatno kriv za ovu situaciju.

- Ovdje treba niknuti prva od predviđenih šest zgrada POS izgradnje, a prilikom iskopa temelja za garažu, otrkivena je ilegalna deponija otpada. Gdje god zapičimo lopatu u gradu, nalazimo na otpad, a našli smo trenutno na ovoj lokaciji 600 tona otpada i očekujemo da ćemo naći najmanje oko 1000 tona ilegalno odloženog otpada. Ono što je jako zanimljivo da smo u tom otpadu našli Varaždinske vijesti iz prosinca 2002. godine, a po sastavu vidimo da je to uglavnom otpad sa groblja i odlagan je 2002. godine u vrijeme gradonačelnika Ivana Čehoka, direktora Parkova Miljenka Ptičeka te šefa komunalnih redara Roberta Briškog. Izgledno je da jednom kada su iscrpili sve mogućnosti otpada kod Motičnjaka su počeli bacati otpad ovdje te su se vrlo vjerojatno zato protivili izgradnji POS stanova na ovoj lokaciji - rekao je Bosilj na današnjoj konferenciji za medije.

Deponi_1.jpg

Samim pronalaskom ovog odlagališta će vjerojatno produžiti radove i poskupiti posao na izgradnji POS stanova pa i napraviti dodatni trošak za zbrinjavanje ovog novo otkrivenog otpada.

- Izvođač ima obvezu pronaći firmu koja će zbrinuti otpad, a procjene već sada nisu dobre jer se spominju cijene od oko 100 do 200 eura po toni pronađenog otpada, ali vidjet ćemo koji broj će odrediti nadležne institucije, a očekujemo ukupan trošak od 100 do 200 tisuće eura - rekao je Veršić.

- Iza nas vidite ostavštinu bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, a isto kao i brdo bala kod Brezja, po tome će ga se pamtiti zajedno sa svojim suradnicim, kumom Ptičekom kojeg je postavio kao direktora Parkova da nam zagađuje tlo s lampašima i svime ostalim što će se morati posebno platiti zbrinjavanje. Trebao bi zauvijek prestati pričati o otpadu i o nama da ne radimo svoj posao dobro, a pogledajte iza nas što moramo za njim čistiti. Bavimo se na žalost njegovom ostavštinom ove zadnje tri i pol godine mandata. Tragedija je da taj čovjek koristi nezasluženu saborsku mirovinu. Uzima novce građanima, novce za sve što je napravio tijekom svoje vladavine, on je zaista bio izvana uj, iznutra fuj i tako će biti upamćen - rekao je Marković.

Deponij_2.jpg

Galerija slika