FOTO Sjećanje na zasebnu postrojbu PU varaždinske koja se 11. rujna 1991. zaputila u Vukovar Foto: Krešimir Đurić

FOTO Sjećanje na zasebnu postrojbu PU varaždinske koja se 11. rujna 1991. zaputila u Vukovar

VV | 11.9.2019. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Hrvatskog društva logoraša koncentracijskih logora Varaždinske županije u suradnji s PU varaždinskom danas su obilježili Dan zasebne postrojbe PU Varaždin.  

Radi se o postrojbi koja je 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe i ostala do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika postrojbe.

Nakon predaje 20. studenog 1991. godine u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno je 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.  

Dan zasebne postrojbe PU varaždinske počeo je svetom misom u varaždinskoj katedrali, potom je položeno cvijeće te su zapaljene svijeće u spomen-sobi i kod spomen-panoa PU varaždinske, nakon čega je održana svečana akademija.