FOTO Reformisti obilježili "Dan crvenih haljina“ i upozorili na opasnost od moždanog udara Foto: Narodna stranka - Reformisti

FOTO Reformisti obilježili "Dan crvenih haljina“ i upozorili na opasnost od moždanog udara

VV | 7.2.2020. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije organizirala je jučer, 6. veljače u hotelu Varaždin edukativno predavanje povodom obilježavanja "Dana crvenih haljina“.

- Predavanje povodom „Dana crvenih haljina“ koji se obilježava prvi petak u veljači, organizirali smo s ciljem upozorenja na specifičnost moždanog udara kod žena i rizične čimbenike moždanog udara kod žena, kao i na pogubnost zanemarivanja simptoma moždanog udara – naglasila je predsjednica županijske organizacije Reformista Natalija Martinčević.

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu. Znatno češći je u žena, osobito u dobi iznad 75 godina, a svake godine uzrokuje smrt oko 8.500 ljudi u Hrvatskoj.

Predavačica dr. Ruža Kostanjevec, voditeljica odjela neurologije OB Varaždin, pojasnila je kako smrtnost je 1,5 puta veća u žena nego u muškaraca, poremećaj gutanja je 15 % češća u žena u odnosu na 9 % kod muškarca, nepokretnost je prisutna kod 32 % žena u odnosu na 18 % kod muškaraca dok se 30 % žena ne može se brinuti o sebi u odnosu na 18 % muškaraca.

- Najvažnija je primarna prevencija tj. borba protiv rizičnih čimbnika, od kojih su najistaknutiji povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, fibrilacija atrija, pušenje, suženje karotidnih arterija i šećerna bolest - istaknula je dr. Kostanjevec. 

Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti  nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa.

Nakon održanog predavanja prisutni su mogli izmjeriti šećer u krvi i tlak. Predavanju su osim brojnih građana prisustvovale i dr. Dobec Gorenak, zamjenica ravnatelja OB Varaždin za sestrinstvo Anica Sekovanić, dr. Irena Stipešević-Rakamarić zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Robert Vugrin zamjenik župana Varaždinske županije, Valerija Paljak potpredsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i predsjednica IO žena Varaždinske županije, Vlasta Cindrić, predsjednica IO žena Gradske organizacije Reformista Varaždin i županijska vijećnica te Vladimir Kozjak predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije.