FOTO Plenković u Varaždinu: potpisani ugovori za izgradnju prve dionice brze ceste do Krapine, rotora u Gojancu... Foto: Luka Šalamun/Krešimir Đurić

FOTO Plenković u Varaždinu: potpisani ugovori za izgradnju prve dionice brze ceste do Krapine, rotora u Gojancu...

VV | 29.2.2024. u 18:05h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Varaždinskoj županiji.

Svoj posjet započeo je obilaskom gradilišta dvorca Opeka, kao reprezentativnog budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, zajedno s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom. Nakon toga u Županijskoj palači bio je na sastanku sa županom, gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije te predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, nakon čega su potpisani ugovori i sporazumi vezani za infrastrukturne projekte u prometu i vodoopskrbi u Varaždinskoj županiji.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak ustvrdio je kako je danas, nakon prvog vala ulaganja "teškog" 103 milijuna eura, započeo drugi investicijski ciklus vrijedan 83 milijuna eura.

- Varaždinska županija je jedno veliko gradilište. Danas su postpisani ugovor za prvi dio brze ceste od Varaždina, preko Ivanca i Lepoglave do Krapine, rotora u Gojancu, a još tri su u pripremi, ugovor za izgradnju nasipa uz rijeku Plitvicu na području Grada Varaždina, a projektira se i nastavak, dolje niže prema Vrbanovcu i drugom smjeru, prema Vidovcu te ugovor o izgradnji pročistača za Grad Varaždin i 10 općina. Svi ti iznosi koji se mjere u stotinama milijuna eura najbolje govore o dinamičnom radu Vlade i lokalnih sredina - ustvrdio je župan Anđelko Stričak nakon potpisivanja ugovora i sastanka premijera Andreja Plenkovića s načelnicima i gradonačelnicima Općina.

Turbo rotor u Gojancu prvi je takav rotor u Varaždinskoj županiji, čija vrijednost investicije iznosi 1,25 milijuna eura bez PDV-a, dok projekt radova na uređenju korita i obale rijeke Plitvice od Varaždina do Gojanca iznosi 1,5 milijuna eura, bez PDV, a njime će se osigurati zaštita od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i grada Varaždina te se omogućiti izgradnja biciklističko-pješačke staze.

Župan Stričak je podsjetio kako je u tijeku i izgradnja Regionalnog centra u poljoprivredi, čijim je obilaskom i započeo posjet premijera Varaždinskoj županiji.

- Radovi zasad idu dobro i vjerujem da ćemo iduću školsku godinu početi u novim prostorima. Govorimo o vrijednim investicijama na koje su naši građani čekali i 30 godina, i to zahvaljujući sredstvima iz državnog proračuna, ali i europskim sredstvima. Da nema tih novaca, teško da bismo to mogli realizirati i zato hvala Vladi i premijeru Plenkoviću - rekao je Stričak.

Na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

- Razgovarali smo o projektima koje smo danas obišli, ali i ugovorima koji su danas uručeni. Konkretno, iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja radi se o dva projekta, jedan je pročistač otpadnih voda, vrijednosti 39 milijuna eura, bez PDV-a, a drugi je izgradnja nasipa od Gojanca prema Varaždinu, koji će biti zaštita za mještane i za područje Jalkovca, a bit će uređene pješačke i biciklističke staze. O tom projektu se dugo pričalo i razgovaralo te mi je drago što je danas idemo u realizaciju projekata - istaknuo je Habijan.

Razgovaralo se i o budućem Parku Ivančica - Strahinčica - Maceljska gora - Ravna gora, a koji se tiče MInistarstva gospodarstva.

- Htjeli smo se zahvaliti načelnicima i gradonačelnicima gradova, odnosno općina na dosadašnjoj suradnji, ukratko objasniti aktivnosti koje su u tijeku, izrada stručne i geodatske podloge, razgovarati sa žiteljima tog područja. Očekujem da će u proljeće iduće godine se realizirati na način na koji smo to i predvidjeli, uključujući i prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode, prvog na sjeveru Hrvatske. Važno mi je da se 87 posto žitelja tog područja Varaždinske županije, ali i susjedne Krapinsko-zagorske županije izjasnilo kako je to dobar projekt - istaknuo je ministar Habijan.

Premijer Plenković je ustvrdio kako je zadovoljstvo ponovno biti u Varaždinskoj županiji.

- Jako dobro je što svaki naš posjet Varaždinskoj županiji donese i projekte koji dižu kvalitetu života ovdje na sjeveru Hrvatske. Zadnji put kada smo bili ovdje bili smo u poziciji da obiđemo ili niz dovršenih ili započetih projekata vrijednih nešto više od 100 milijuna eura. Sada smo u poziciji da smo svjedočili potpisivanju ugovora vrijednih 83 milijuna eura, a obišli smo i Vinicu te vidjeli kako napreduju radovi na obnovi dvorca Opeka i još jednom Centru kompetentnosti u poljoprivredi. To najbolje potvrđuje koliko se ulaže u sjever Hrvatske. Ovo je demonstracija, manifestacija, konkretizacija naše politike ravnomjernog ulaganja diljem Hrvatske - ustvrdio je premiijer Plenković. Posebno je značajno što je danas potpisana prva dionica brze ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine, koja će bolje povezati bolje Hrvatsko zagorje - ustvrdio je Plenković.

Nakon sastanka i potpisivanja ugovora u Županijskoj palači, premijer Plenković je u Areni Varaždin, gdje sudjeluje na proslavi 34. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Varaždinskoj županiji.

Dolazak premijera u Varaždin zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.

Video sadržaj