FOTO: Povodom blagdana Svih Svetih brojni građani prisjetili se svojih najmilijih Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Povodom blagdana Svih Svetih brojni građani prisjetili se svojih najmilijih

Varaždinske vijesti | 1.11.2017. u 18:52h | Objavljeno u Aktualno

Danas obilježavamo blagdan Svih svetih. Tijekom cijelog su dana mnogobrojni naši građani u tišini pohodili počivališta svojih najmilijih, položili cvijeće i zapalili svijeće.

Tako se velik broj Varaždinaca danas zaputio prema glavnom varaždinskom groblju gdje je varaždinski biskup Josip Mrzljak održao svetu misu, a kako je to sve izgledalo zabilježio je naš fotograf Krešimir Đurić.

Inače, blagdan Svih svetih (Sesvete, Sisveti ili Sisvete, lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum), svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci - ne samo oni koji su već kanonizirani, već i oni koji to još nisu.

Svi sveti je dan spomena na kršćanske mučenike, a počeo se slaviti u 4. stoljeću, kada se slavlje održavalo u nedjelju nakon blagdana Duhova, što se zadržalo u pravoslavnim crkvama. Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain, koji je označavao početak nove godine.

Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998. godine sv. Odilo službeno je uveo u Cluny. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. godine. Dušni dan najčešće se obilježava misama zadušnicama.

Označeno u