FOTO Plenković u Tehnološkom parku Varaždin: "To je infrastruktura za novi rast i razvoj" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Plenković u Tehnološkom parku Varaždin: "To je infrastruktura za novi rast i razvoj"

Igor Čolaković | 23.3.2021. u 15:26h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković danas je bio u posjetu Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a nakon posjeta dvoru Trakošćan, gdje su uručen ugovori o sanaciji klizišta te o izmuljivanju jezera Trakošćan, premijer je posjetio Tehnološki park Varaždin, gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta "Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin“.

- Premijer u Trakošćanu: Vlada daje pozornost sjeveru Hrvatske kroz brojne projekte

- Ova nova poduzetnička infrastruktura osigurava bolje poslovno okruženje za osnivanje i rad poduzeća ne samo u Varaždinu nego i na sjeveru Hrvatske. To je infrastruktura za novi razvoj i rast, posebice malog i srednjeg poduzetništva koji su kičma našeg gospodarstva. Stoga čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta koji Varaždin brendira kao moderan sveučilišni grad - istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Naime, u siječnju ove godine Tehnološki park Varaždin uspješno je kraju priveo implementaciju projekta “Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin“. Ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, bila je 16,5 milijuna kuna. Ovim zahvatom Tehnološki park Varaždin dobio je na ukupnoj površini od 4040 četvornih metara modernu poslovnu zgradu u kojoj djeluje 50 tvrtki s preko 250 zaposlenih.

- Završila rekonstrukcija zgrade Tehnološkog parka Varaždin: moderni poslovni prostori za 50 startup tvrtki

- Njima su sada na raspolaganju novi poslovni sadržaji, 26 ureda razreda A+, 49 ureda razreda A, usluga virtualnog ureda, coworking, sobe za sastanke te prostori za evente, radionice i predavanja. U sklopu projekta opremljen je i kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda -Makerspace, u kojeg je uloženo više od 1.5 milijuna kuna. Cilj je učiniti ga dostupnim svim zainteresiranim pojedincima i tvrtkama koji pod stručnim vodstvom i u sigurnom okruženju mogu raditi s novim tehnologijama. Makerspace je opremljen opremom za 3D skeniranje i 3D printanje, laserskim rezačem i CNC strojevima te alatima za obradu drva i metala, kao i alatima i uređajima za programiranje elektroničkih uređaja - naglasio je na završnoj konferenciji Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok podsjetio je kako je projekt Tehnološkog parka Varaždin započet još 2005. godine, obnovom i uređenjem derutne zgrade nekadašnjeg Vartimpexa.

- Naš je tehnološki park u to vrijeme bio najveći tehnološki park u Republici Hrvatskoj. Nakon toga smo neko vrijeme stagnirali, no uvjeren sam da ćemo ponovo biti najpropulzivniji tehnološki park u našoj zemlji. Uspjeli smo u onome što je malo tko vjerovao. Prije desetak godina imali smo 50 posto radno intenzivne industrije, a danas je čak 25 posto svih tvrtki u Varaždinu upravo iz ICT sektora. Mnoge od tih tvrtki svoje su poslovanje kao startupovi započeli upravo u Tehnološkom parku. Varaždin će s novim ulaganjima postati informatičko središte Hrvatske - rekao je varaždinski gradonačelnik na završnoj konferenciji u Tehnološkom parku Varaždin i najavio nova ulaganja u uređenje stare Varteksove menze.

Projekt su pohvalili i dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Damir Habijan.

Na završetku konferencije premijer Plenković je dekanici Fakulteta organizacije i informatike dr. sc. Nini Begičević Ređep uručio ugovor kojim se ovom varaždinskom fakultetu dodijeljuje 2,5 milijuna kuna za za projekt obnove vile Oršić.