FOTO Nakon Banožića, vojnike ispratio i Milanović koji je posthumno odlikovao Ivana Sokača Foto: Krešimir Đurić

FOTO Nakon Banožića, vojnike ispratio i Milanović koji je posthumno odlikovao Ivana Sokača

VV | 21.11.2022. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske danas je bio u Varaždinu, u vojarni 7. gardijske brigade Puma, gdje je sudjelovao na ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo. Prije toga, vojnike je na misiju ispratio i ministar obrane Mario Banožić.

- Zbog prepucavanja Banožića i Milanovića, hrvatske vojnike u misiju na Kosovo ispraća se dvaput!

- Profesionalci ste i nemam nikakve upute za vas, sve znate. Idete tamo predstavljati Hrvatsku, svoju domovinu, Hrvatsku vojsku čiji su pripadnici, vaši prethodnici, jedni od svega nekoliko vojski, vodili pravi rat. To je bilo davno, ali pod tim utiskom, pritiskom i posljedicama toga, nažalost, u određenoj mjeri živimo i danas. U Hrvatskoj manje, u susjedstvu nešto više - rekao je Milanović.

DSC_1091-1024x683.jpg

U tom smislu, dodao je, vojnici idu na Kosovo dati podršku neovisnoj državi i u okviru međunarodne organizacije kojoj Hrvatska pripada.

- Podršku dati svojim kolegama, kolegama po oružju. Idete se usavršavati, raditi na sebi, znanju, sposobnostima, agilnosti, pameti iskustvu – sve ono bez čega vojnik ne može ako ga se ne stavi u priliku - rekao je Milanović i dodao da trebamo učiniti se, ne samo mi, nego i oni veći i jači  od nas, da ne bude rata i globalnih sukoba. 

- Ali to nije vaša misija. Vratite se zdravi, bolji, iskusniji, pametniji, ali i dalje jednako mladi, čvrsti i agilni za nove zadaće. To očekujemo mi od vas, ali prije svega vaše obitelji i vi osobno - poručio je vojnicima Milanović.

DSC_1131-1024x683.jpg

U sklopu dolaska u Varaždin, Milanović je posmrtno odlikovao pukovnika HV-a i zapovjednika 104. varaždinske brigade Ivana Sokača Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Na svečanosti održanoj u vojarni "7. gardijske brigade Pume“ u Varaždinu, predsjednik Milanović odlikovanje je uručio obitelji Sokač, a svečanosti su prisustvovali načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, Željko Posavec, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije te Vlado Leskovar, predsjednik i članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991 – 1995, koji su inicirali dodjelu odlikovanja.

DSC_7281.JPG

Milanović je rekao da odlikovanje dodjeljuje za sve veliko što je Ivan Sokač još 1991. godine dao Hrvatskoj, svoj život, koju nažalost nije dočekao kao slobodnu.

- Njegova žrtva za Hrvatsku i doprinos davanju sebe neće biti nikada zaboravljeno. Ovo je samo jedan mali detalj kako se Hrvatska, među ostalim, može odužiti onima kojima treba, koji su bili tu kada ju je trebalo obraniti da bi je kasnije mogli oslobađati, i da bismo danas mogli biti jedna uređena država sa svojim boljkama. One će ostati i nakon što mi odemo,ali će doći i neka poboljšanja. Vjerujem da ćemo biti sve jači, uspješniji i otporniji na izazove i ugroze koje nas izravno i neizravno očekuju u svijetu u kojem živimo, i koji je sve kompliciraniji i sve nejasniji, ali da bi se situacija u Hrvatskoj razjasnila – trebali su ljudi kao što je bio pokojni Sokač - rekao je Milanović uručujući odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom obitelji Sokač.

DSC_7344.JPG

Na dodijeljenom odlikovanju u ime obitelj zahvalio se sin Mario Sokač. Zahvalio se i inicijatorima koji su pokrenuli proces dodjele odlikovanja Vladimiru Leskovaru, predsjedniku i članovima Kluba varaždinskih branitelja 1991 – 1995.

- Naš je otac poginuo kao zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde, dakle vojnika s područja varaždinske i međimurske županije koji su djelovali na pakračkom području. Poginuo je predvodeći akciju oslobađanja područja u široj akciji "Alfa“ 28. prosinca 1991. godine vozeći vozilo u koloni s našim vojnicima. I već sam taj detalj svjedoči nam o njegovoj hrabrosti i odlučnosti. Za našu obitelj ovaj dan predstavlja posebnu simboliku jer smo se prije tri dana sjetili i žrtve Vukovara. Na neki način povezujemo žrtvu našeg oca sa svim hrvatskim žrtvama. Zahvaljujemo Vam predsjedniče što na ovaj način ne dozvoljavate da hrvatski heroji budu zaboravljeni i da svi oni koji su dali život za Hrvatsku makar i posthumno dobiju svoje priznanje - zahvalio se Mario Sokač.

Pukovnik HV-a i zapovjednik 104. varaždinske brigade Ivan Sokač do sredine 1991. radio je u Teritorijalnoj obrani usporedno djelujući i u formiranju i opremanju prvih vojnih postrojbi na području tadašnje Zajednice općina Varaždin. Kada je u ljeto 1991. osnovana 104. brigada Zbora narodne garde, Sokač se otvoreno stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj. Njegove vještine do osobitog su izražaja došle u rujnu 1991. kada su se odigrale bitke za vojarne u Varaždinu i Međimurju. Predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. U tijeku provođenja akcije Alfa 91., nažalost, ciljevi nisu ostvareni. Taj je kraj oslobođen tri i pol godine kasnije, u VRO Bljesak. U Pakracu na Gavrinici, 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, Ivan Sokač sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja.