Zbog prepucavanja Banožića i Milanovića, hrvatske vojnike u misiju na Kosovo ispraća se dvaput! Foto: Krešimir Đurić

Zbog prepucavanja Banožića i Milanovića, hrvatske vojnike u misiju na Kosovo ispraća se dvaput!

vv | 21.11.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministar obrane Mario Banožić danas je u Varaždinu prisustvovao svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR na Kosovo.

Ispraćaj će se danas održati dva puta, jednom za Banožića, a drugi put za Milanovića koji je svoj dolazak u Varaždin najavio za 14 sati.

Nakon svečanosti Banožić je rekao da njegov dolazak “nije bio definiran jučer, nego onda kada se vidjelo kako će program izgledati”.

viber_image_2022-11-21_12-39-42-016.jpg

“Od prvog dana govorim da vojska ne smije i ne treba biti poligon, ne za Banožića, ne za Milanovića, niti za jednog političara. Mi ćemo otići, HV će ostati”, naveo je.

“Nikada nisam ulazio u program, a još manje odlučivao hoće li netko govoriti. Nije mi jasno zašto se ne komuniciraju jasno stvari, a to je da već koliko puta s Pantovčaka dođe zahtjev za nekakav događaj, pomaknu se svi datumi, predsjednik se ne pojavi… Ne želim sudjelovati u tim stvarima”, kaže Banožić, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, prvo je u nedjelju Milanovićev Ured poslao najavu kako će on u ponedjeljak nazočiti ispraćaju vojnika koji se održava u 14h, a zatim je Banožićevo ministarstvo izvijestilo da će ministar nazočiti ispraćaju, ali u 12h. Iako to u pozivu MORH-a nije navedeno, jasno je da je Banožić odlučio održati svoj ispraćaj da bi izbjegao susret s Milanovićem, a raniji termin je izabrao tako da predsjednika omalovaži jer će ispasti da je on bio na premijeri, a predsjednik samo na reprizi.

Valja podsjetiti i da ovo nije prvi put da se dvaput održavaju svečanosti zbog prepucavanja ministra i vrhovnog zapovjednika. Primjerice, kadetima koji su ove godine završili studij na Hrvatskom vojnom učilištu prvo je ministar dodijelio rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu, a onda im je predsjednik, u odvojenoj ceremoniji, dodijelio prve časničke činove koje su stekli netom završenim školovanjem. Pa su se i oni tako dva puta postrojavali zbog praktički iste stvari, dva puta salutirali i rukovali se s dužnosnicima, a njihove obitelji su im dvaput čestitale na uspjehu, podsjeća Tportal.