FOTO Na Korzu otkrivena ploča s grbom i imenom partnerskog grada Schaffhausena Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na Korzu otkrivena ploča s grbom i imenom partnerskog grada Schaffhausena

Varaždinske vijesti | 27.8.2022. u 11:42h | Objavljeno u Aktualno

Danas je ispred varaždinske Gradske vijećnice otkrivena ploča s grbom i imenom partnerskog grada Schaffhausena iz Švicarske.

Schaffhausen_27082022_1.jpg

Gradonačelnik Neven Bosilj prethodno je u Gradskoj vijećnici priredio primanje i radni sastanak s Peterom Neukommom, gradonačelnikom Schaffhausena. Sastanku je prisustvovao i generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac.

Schaffhausen_27082022_2.jpg

- Na kulturnom području imamo brojne mogućnosti suradnje. S druge strane, danas smo razgovarali o pokretanju hrvatsko-švicarskog gospodarskog sajma, koji bi se naizmjence održavao u Varaždinu i Schaffhausenu, kako bismo povezali naše gospodarstvenike i pokušali intenzivirati gospodarsku suradnju. Razgovarali smo i mogućnostima suradnje njihove gimnazije s našim gimnazijama, postoji i mogućnost suradnje u sportu, oni su izuzetno jaki u rukometu, a imaju i odličan nogomet i odbojku. Tako da će biti puno mogućnosti za suradnju sa Schaffhausenom, koji je otprilike iste veličine kao i Varaždin. Mislim da je Schaffhausen grad po mjeri Varaždina. Ravnatelji gimnazija su već uspostavili kontakt, a gospodin Mikac je na sebe preuzeo organizaciju gospodarskog foruma, koji bi se mogao održati već u proljeće sljedeće godine - rekao je Bosilj.

Schaffhausen_27082022_3.jpg

Zadovoljan susretom bio je i gradonačelnik Schaffhausena.

- Partnerstvo naših gradova traje tri-četiri godine, no zbog pandemije je nažalost malo zastalo. Sada je situacija bolja pa možemo ojačati suradnju, ne samo na razini vlasti, već i među građanima. Uživamo ovdje, čast nam je da je postavljena ploča s imenom našeg grada, i mi planiramo isto napraviti, tako da Varaždin bude vidljiv i u našem gradu - rekao je gradonačelnik Neukomm.

Schaffhausen_27082022_4.jpg

Slobodan Mikac osvrnuo se na sastanak i mogućnosti suradnje.

- Mmogu sa zadovoljstvom konstatirati da je i gradonačelnik već rekao da smo postali "mala Švicarska", a ja se nadam da ćemo uskoro postati i "malo veća Švicarska", jer investicije idu dalje. Dogovorili smo da ćemo pokušati organizirati jedna gospodarski forum između malih i velikih poduzetnika Švicarske, koji će vrlo rado doći u Varaždin. Ne mora sve biti u Zagrebu, to možemo jako dobro i kvalitetno napraviti u suradnji s Gradom Schaffhausenom. načelno smo dogovorili da se taj forum svake dvije održava u Varaždinu, a svake druge godine u Schaffhausenu, kako bismo hrvatskim i švicarskim gospodarstvenicima dali priliku da što tješnije surađuju - rekao je Mikac.

Schaffhausen_27082022_5.jpg

Otkrio je i što smatra prednošću Varaždina.

- Sve je u ljudima. Okruženje u Varaždinu nije ništa drugačije nego drugdje u Hrvatskoj, međutim tu su ljudi. Ljudi koji znaju i vole raditi svoj posao, koji su 24 sata na raspolaganju investitorima, i oni to znaju cijeniti. Nije to samo "dođem, investiram i odem", nego je to i društveni život, od kazališta do nogometnog stadiona. Imamo cjelokupnu priču koja se sviđa investitorima. Nitko ne želi slobodno vrijeme provesti u sobi uz televizor, već uz ljudi, poput Špancirfesta, Baroknih večeri, Ljeta u Varaždinu i slično. To nam je najveći adut i to treba čuvati - zaključio je Mikac.

Schaffhausen_27082022_6.jpg

Schaffhausen_27082022_7.jpg

Schaffhausen_27082022_8.jpg