Vojnici već tri tjedna uređuju okoliš vojarne Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ministar obrane u Varaždinu: Pume su dale ogromnu žrtvu

| 1.8.2017. u 12:03h | Objavljeno u Aktualno

U tjednu kada se obilježava vojno-redarstvena akcija „Oluja“, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima je obišao vojarnu Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici u Varaždinu u koju će se krajem iduće godine vratiti vojska. Riječ je o jednoj bojnoj, odnosno o oko šestotinjak vojnika Puma koji danas rade u Našicama od čega je dvjestotinjak njih iz Varaždina i okolice.

- Želio bih odati priznanje cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U ovom tjednu slavimo „Oluju“, slavimo pobjedu, mir, slobodu i europsku perspektivu Hrvatske čega ne bi bilo bez hrvatskih branitelja. Oni su dali ogromnu žrtvu za današnji mir i slobodu i upravo sam zato došao u Varaždin kako bih se još jednom poklonio 7. gardijskoj brigadi - rekao je danas u Varaždinu ministar obrane.

Ističe kako vojno-redarstvena akcija „Oluja“ ne bi bila moguća bez sinergije pripadnika 7. i 4. gardijske brigade te je zahvalio i njima, ali i ostalim postrojbama u Domovinskom ratu te policiji što su nam omogućili današnji mir i slobodu.

- Povratak vojske u Varaždin je važan, Pume su zaslužile da se vrate kući i obećajem im da će ova Vlada u sinergiji sa Županijom i Gradom partnerski realizirati ovaj projekt i da će se naše Pume vratiti kući 2018/2019. godine - najavio je Krstičević koji je prije obilaska vojarne gdje već nekoliko tjedana traju radovi na uređenju održao sastanak sa županom Radimirom Čačićem i zamjenikom varaždinskog gradonačelnika Zlatanom Avarom.

Njih su dvojica također poželjeli dobrodošlicu Pumama pri čemu je Čačić ukazao na sigurnosni te gospodarski i socijalni aspekt njihova povratka u Varaždin.

- Bojna „Pume“ u Našicama profesionalna je bojna s visokim postotkom visokoobrazovanih ljudi, a svakodnevno u Našice i Petrinju putuje dvjestotinjak naših sugrađana - podsjetio je Čačić.

No, na sastanku ministra obrane te predstavnika Županije i Grada nije bilo samo riječi o povratku vojske u Varaždin već i o imovini koju MORH ima na području Varaždinske županije.

- Tema sastanka nije bila samo povratak vojske, već i ostala imovina koju Ministarstvo obrane ima u Varaždinu, a gdje Grad vidi svoju perspektivu. Zamolili smo ministra da nam pomogne u suradnji s Ministarstvom državne imovine da određene objekte i zemljišta, koji su sada zapušteni i neiskorišteni, stavi na raspolaganje Gradu kako bi Grad mogao dalje razvijati projekte. To je primjerice povratak vojne ekonomije - naveo je Avar, dok je Čačić napomenuo kako postoji razumijevanje MORH-a da se imovina i nekretnine jedinicama lokalne samouprave daju na upravljanje.

- Otvorili smo dvije teme o kojima će još biti riječi. Za jednu je MORH još davno dao zeleno svjetlo, no mi nismo pokazali sposobnost, govorim o Varaždinskoj županiji, Gradu Ivancu te o Krapinsko-zagorskoj županiji, da u funkciju puste objekt na Ivančici koji je zanimljiv. Usto, razmatra se i pitanje atraktivnog prostora na Banjšćini. Postoji pozitivan odnos i klima i ako će se stvari odvijati ovom brzinom i sustavno kao što je ideja o povratku Puma u Varaždin, siguran sam da ćemo relativno brzo svjedočiti pretpostavkama za realizaciju tog projekta. To je primjer kako se u vrlo kompliciranom odnosu gdje je prisutan niz subjekata stvari mogu rješavati ako postoji dobra volja i pamet - primijetio je Čačić.

Gradski vijećnik Robert Puja, koji je ujedno i predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", rekao je da radovi na uređenju vojarne idu brzo, a članovi udruge im pomažu koliko mogu.

- Ovdje je od 30 do 35 ljudi, dečki rade punom parom, tako da možemo reći da su se Pume već i vratile u Varaždin. Postrojba je iz vojarne izašla 2008. godine i iako smo u prvi mah mislili kako je vojarna u lošem stanju, ipak nije tako loše. Vidjet ćemo dok se još pokosi, počisti…No, svakako će trebati uložiti puno vremena, truda i novaca u obnovu i to je proces koji će trajati i ove i iduće godine - ocijenio je Puja.