FOTO Krenula sanacija Brezja: Ovo je početak kraja ekološke travestije koja traje 18 godina Foto: Luka Šalamun

FOTO Krenula sanacija Brezja: Ovo je početak kraja ekološke travestije koja traje 18 godina

vv | 13.2.2024. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Danas, 13. veljače, službeno započeo utovar i odvoz varaždinskog baliranog otpada na oporabu u obližnji MBO kod izvođača radova CE-ZA-R Cios grupe. Imaju rok od 18 mjeseci da se Brezje konačno isprazni od bala otpada koje ovdje stoje već oko 18 godina.

- Dobrodošli na početak kraja jedne ekološke travestije koja traje 18 godina, 10 mjeseci i 13 dana u našem Varaždinu. Ovih 100 tisuća tona baliranog otpada koji se prikupljao ovdje od 2005. do 2011. godine na vodozaštitno područje čime je dodatno napravljen ekološki zločin protiv građana Varaždina, konačno će otići u povijest - istaknuo je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj.

Put do ovog riješenja je bio pun prekršenih obećanja, sudskih postupaka i ostalih zavrzlama i iako i dalje postoje nagazne mine u tekućim sudskim procesima, čini se da će bale ipak do kraja sljedeće godine biti u potpunosti maknute sa lokacije u Brezju.

- Kroz dvije godine smo uspjeli iznjedriti sve moguće programe sanacije, elaborate, ishoditi okolišne i građevinske dozvole da bi došli do kraja. Moram zahvaliti Ministarstvu gospodarstva i Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, naročito njihovim stručnim službama koje su nam bili podrška u cijelom ovom procesu. Moglo se i prije to riješiti, ali se trebalo znati riješiti - istaknuo je Bosilj.

Pitanje financiranja je možda bio i najveći uteg za Grad Varaždin i iako se spremalo da se putem proračuna plati ova sanacija bala, na kraju je sav financijski teret preuzela država.

- Pitanje financiranja je drugo pitanje. Grad Varaždin je imao odluku Fonda da bi oni preuzeli 40 posto troška, a Grad 60 posto koji bi platili kreditom kod komercijalne banke. Budući da su ministarstvo i fond vidjeli da smo odlučni riješiti ovaj problem, odlučili su nam pomoći i uključiti se u pobjednički vlak. Zahvaljujem im se da su nas oslobodili tereta da u narednih 10 godina otplaćujemo taj kredit - istaknuo je Bosilj.

Gradonačelnik nije krio zadovoljstvo ovim značajnim trenutkom za Varaždin i sve njegove stanovnike.

- Ovo je za mene izuzetno važan događaj i miješaju mi se različiti osjećaji jer jedno od glavnih obećanja i zadaća koje sam dao građanima grada Varaždina bilo je da ćemo riješiti problem bala. Ovo je početak njihova rješavanja i zaista sam beskonačno sretan i ponosan što smo došli do ovog trenutka - zaključio je Bosilj.

Direktor tvrtke HIS d.o.o. Goran Petković istaknuo je kako je projekt zbrinjavanja bala zahtjevan posao prilikom čega je potrebna maksimalna podrška i razumijevanje građana koji žive u blizini, naručitelja, ali i novinara. Veliki dio procesa odvijat će se na lokaciji „Brezje“ bez da smeta građanima. U početku će se dnevno odvoziti oko 300 tona otpada, a mjesečna količina će biti oko 6 tisuća tona.

Video sadržaj