FOTO Bosilj: "Sortirnica je važan i veliki iskorak u gospodarenju otpadom" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Bosilj: "Sortirnica je važan i veliki iskorak u gospodarenju otpadom"

| 13.4.2023. u 14:11h | Objavljeno u Aktualno

U novoizgrađenoj sortirnici na Motičnjaku u Varaždinu, gradonačelnik Neven Bosilj danas je predstavio projekt izgradnje sortirnice gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina koji su potpisali Sporazum o sufinanciranju izgradnje i opremanje.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_10.jpg

>> Gradovi i općine potpisale sporazume o zajedničkoj izgradnji i korištenju sortirnice ambalažnog otpada

- Došli smo praktički pred sam kraj projekta izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Objekt je gotov, uređuje se okoliš i predstoji nam probni rad te tehnički pregled koji će biti u svibnju, nakon čega se izdaje uporabna dozvola - napomenuo je Bosilj.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_2.jpg

Uz napomenuo da Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Plan gospodarenja otpadom od 2023. do 2028. godine, kazao je da je, prema zadnjem izvješću iz 2021. godine, Grad Varaždin na 48,5 posto odvojeno prikupljenog otpada.

- U Hrvatskoj taj udio iznosi 43 posto, Čistoća je malo iznad toga, a Grad Varaždin na 48,5 posto. Cilj je u ovom trenutku 50 posto, ali još uvijek imamo situaciju da oni građani koji više recikliraju i koji su svjesniji - plaćaju više. Počelo je i postavljanje polupodzmenih spremnika za otpad, i sve komponente osim miješanog komunalnog otpada dolazit će u ovu sosrtirnicu gdje će se dodatno sortirati kako bismo povećali udio reciklabilnih materijala kako bismo mogli bolje sačuvati prirodu - rekao je gradonačelnik.

>> Na Banfici počelo postavljanje polupodzemnih spremnika za otpad

- Projekt sortirnice je s 85 posto sufinancirala EU i to je zajednički projekt Grada Varaždina i još 19 jedinica lokalne samouprave, stoga su ovdje s nama i načelnici i gradonačelnici, potpisnici tog sporazuma. Grad Varaždin je bio, možemo reći, glavni investitor koji je kroz svoj proračun uspio izgurati ovu investiciju, ali nakon roka od pet godina,imat ćemo udio od samo 35 posto u vlasništvu ovog objekta, a ostale općine i gradovi će, u odnosu na broj stanovnika, također imati svoj udio - pojasnio je.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_4.jpg

Dodao je kako je ovo važan i veliki iskorak u gospodarenju otpadom, ne samo za Grad Varaždin, nego za praktički cijelu Varaždinsku županiju, budući da se time ispunjavaju neki od ključnih ciljeva iz direktiva Europske unije o gospodarenju otpadom.

Na predstavljanju projekta bio je i Darko Varga, direktor tvrtke Mepro koja je izvodila radove na objektu.

>> VIDEO Potpisan ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice u Varaždinu

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_8.jpg

- Odradili smo posao, a predstoji nam probni rad i tehnički pregled. Posao je bio prilično izazovan, međutim kad imate dobrog partnera, kad možete razgovarati i kad imate isti cilj, da završimo objekt i da ga pustimo u pogon, onda je to puno lakše - istaknuo je Varga.

>> SORTIRNICA Na gradilištu iskopana gomila zakopanog smeća za čiju sanaciju treba izdvojiti dodatnih 4 mil. kn

Postrojenje sortirnice i princip njenog rada okupljenima je predstavio Goran Bramberger, voditelj projekata sortirnica, kompostana i modularne gradnje iz tvrtke Tehnix.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_45.jpg

- Sortirnica se sastoji od tri dijela: dozirnog, sortirnog i završne obrade. Nakon preše balirke, završni produkt je bala, koja se kasnije, ovsno o operateru, reciklira. Ovdje se obrađuje predsortirani otpad, a predviđeno je da se godišnje obradi 7.000 tona - pojasnio je Bramberger, dodavši kako bi u sortirnici trebalo biti zaposleno 10-15 radnika.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_42.jpg

Na odvojeno prikupljanje otpada osvrnuo se i direktor Čistoće Zoran Svetec.

sortirnica_moticnjak_varazdin_13042023_40.jpg

- Varaždinci dobro odvajaju otpad, trenutno je Varaždin na 48 posto razdvajanja, a želimo biti u skladu s propisima i da 2025. dođemo na 55 posto razdvajanja. Na više od 90 lokacija u gradu postavljaju se polupodzemni spremnici i vjerujem da će ti spremnici doprinijeti većem postotku razdvajanja otpada - napomenuo je Svetec, podsjetivši da su za one građane koji neće dobro razdvajati otpad predviđene i kazne.