SORTIRNICA Na gradilištu iskopana gomila zakopanog smeća za čiju sanaciju treba izdvojiti dodatnih 4 mil. kn

MGA | 2.9.2022. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Prilikom izgradnje buduće Sortirnice na Motičnjaku pronađena je hrpa zatrpanog smeća za čiju je sanaciju potrebno izdvojiti četiri milijuna kuna, izvjestio je danas varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. To je usporilo radove koji su trebali biti gotovi do studenog, ali su projektu, zbog potrebe sanacije otpada, odobrena dodatna četiri mjeseca za dovršetak radova. U Gradu Varaždinu očekuju da će sve ipak biti gotovo do kraja godine. Projekt izgradnje suvremene Sortirnice vrijedan je više od 35 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Mepro.

- Gdje god zakopamo naiđemo na smeće prethodne vlasti. Netko je Sortirnicu projektirao na prostoru nekadašnjeg bajera gdje se prije 50 i više godina zatrpavalo smeće tako da sad tu imamo iskopane zemlje sa smećem i to više od 8.000 tona - napomenuo je gradonačelnik dodavši da je prema klasifikaciji čakovečkog Bioinstituta riječ o građevinskom otpadu kojeg sada treba propisno zbrinuti, a to košta oko 4 milijuna kuna. Taj iznos nije predviđen troškovnikom pa se sada oko dodatnih sredstava za sanaciju otkopanog otpada pregovara s Fondom za energetsku učinkovitost, a krajem rujan planira se i rebalans proračuna kako bi se to saniralo.

DSC_5491.jpg

- Objekt je trebao biti gotov do studenog, ali je zbog nepredviđenih okolnost, s obzirom da je isprojektiran na nekadašnjem smetlištu, dobio odobrenje da se rok produlji još četiri mjeseca. Vjerujem da ćemo ipak sve završiti oko Nove godine i da ćemu u novu godinu ući s modernim objektom u kojem će se sortirati otpad koji građani odvajaju (tekstil, plastika, staklo, metal) tj. sve ono što ne ide u crnu kantu - rekao je Bosilj. U Sortirnici će se zaposliti 12 do 15 ljudi. S obzirom na cijene koje na tržištu postižu reciklabilne komponente, dobivene sortiranjem otpada, u Gradu vjeruju da će se njihove plaće pokriti upravo prodajom tih komponenti.

Sortirnica je izgrađena odmah do već postojećeg Reciklažnog dvorišta, ali se na istom prostoru planira izgraditi još jedno reciklažno dvorište tako da bi Varaždin na prostoru Motičnjaka dobio pravi kompleks gospodarenja otpadom. Nakon dovršetka Sortirnice raspisat će se natječaj za upravljanje objektom, na koji će se prijaviti i varaždinska Čistoća. U izgrađeni objekt postavit će se tehnologija sortiranja otpada domaće tvrtke Tehnix iz Međimurja.

DSC_5522.jpg

- Bitno je da radimo sustavni pristup gospodarenju otpadom. Završili smo i natječaj za izgradnju 65 lokacija polupodzemnih spremnika, za što smo dobili milijun kuna, pa ćemo raspisati i natječaj za još 30 i više spremnika. Tako da će svi višestambeni objekti u gradu Varaždinu dobiti polupodzemne spremnike, u roku od 6 do 12 mjeseci. Time ćemo s ulica maknuti ona rugla od kontejnera. Svi će stanari imati ključiće tako da će se znati tko je, koliko i kamo ubacio smeća. I kad steknemo uvjete za primjenu novog modela onda ćemo krenuti s novim modelom naplate tj. ići ćemo na korekcije fiksnog i varijabilnog dijela, u skladu s količinom predanog otpada -  najavljuje gradonačelnik ističući da se "model podzemnih spremnika prošle vlasti pokazao kao loš eksperiment". 

- Sada smo dobili 325 spremnika i, kad se postave, točno će se znati koliko je koji popunjen pa ih Čistoća neće ići prazniti svaki tjedan nego prema potrebi i to će optimizirati poslovanje Čistoće - kaže Bosilj.

Darko Varga, direktor tvrtke Mepro, koja gradi Sortirnicu, kaže da trenutačno radovi na samome objektu kasne 10 dana, a razlog je otpad koji su pronašli iskopavanjem i koji treba zbrinuti, dok radovi na infrastrukturi kasne oko tri tjedna.

- Pri kraju smo i našli smo rješenje za zbrinjavanje otpada te očekujemo da se pokrenemo. Bez obzria na produljenje roka od četiri mjeseca, planiramo sve dovršiti do kraja godine. U tijeku su obrtnički radovi na fasadi i zatvaranju objekta, a nakon 14. rujna dolazi oprema koja će se postavljati. Radovi kasne zbog gomile smeća koje treba riješiti i od sljedećeg tjedna kreće njegov odvoz - ističe Varga.