Energijom iz baterija prema održivoj budućnosti Europe

VV | 11.3.2022. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP), ujedno i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala je u plenarnoj raspravi o baterijama i otpadnim baterijama. One predstavljaju bitan faktor u prelasku na održivu mobilnost i akumuliranje obnovljivih izvora energije te su sastavni dio svakodnevnog života europskih građana. Zastupnici su u raspravi otvorili pitanja održivosti, sigurnosti, označavanja i informiranja oko korištenja baterija.

Osvrnuvši se na povećanje tehnoloških mogućnosti baterija, zastupnica Glavak naglasila je njihovu važnost za energetsku tranziciju Europe u skladu s ciljevima Zelenoga plana.

- Baterije su iznimno važne za europsku industrijsku konkurentnost i ispunjavanje ambicioznog Zelenog plana. Procjenjuje se da bi se ukupan volumen industrijskih baterija mogao popeti na gotovo 4,4 milijuna tona do 2035. godine u odnosu na 0,7 milijuna tona iz 2020. godine. Izvješće definira zahtjeve za prikupljanje, obradu i recikliranje istrošenih baterija. Tako jačamo funkcioniranje jedinstvenog tržišta, promičemo kružno gospodarstvo te smanjujemo ekološki i društveni utjecaj tijekom svih faza životnog ciklusa baterija - naglasila je.

Istaknuvši uspjeh hrvatskog poduzetnika i inovatora Mate Rimca čija tvrtka Rimac automobili proizvodi baterije vrhunske kvalitete za najbrži svjetski električni automobil – Neveru, zastupnica Glavak ukazala je na važnost koju će baterije imati u Europi sutrašnjice. Uz to, pohvalila je prepoznavanje važnosti financijske potpore koju Europska unija daje inovatorima i onima koji žive zelenu tranziciju.

- Budućnost se već dogodila. Sve će više biti pogonjena energijom skladištenom u baterijama, a na nama je da postavimo zakonodavne temelje koji će ih učiniti ekološki prihvatljivima i ekonomski isplativima - zaključila je Glavak.