Cjepivo AstraZenece je sigurno, objavila je danas EMA Foto: Krešimir Đurić

EMA: Cjepivo AstraZenece je sigurno i učinkovito

Varaždinske vijesti/HRT | 18.3.2021. u 17:09h | Objavljeno u Aktualno

Europska medicinska agencija objavila je danas da cjepivo AstraZenece nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od pojave krvnih ugrušaka. Čelnica EMA-e Emer Cooke rekla je na virtualnoj konferenciji za medije kako je stručni odbor došao do jasnog znanstvenog zaključka da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu, čije dobrobiti nadmašuju rizike, objavio je portal HRT-a.

Međutim, Cooke je naglasila i da na temelju dostupnih dokaza još uvijek ne mogu potpuno otkloniti povezanost između slučajeva tromboze i cjepiva. Između ostalog je rekla i da AstraZenecino cjepivo pokazuje efikasnost od barem 60 posto u sprječavanju bolesti.

Znanstvenici iz Osla su utvrdili da su sva tri slučaja tromboze kod mlađih ženskih osoba, od kojih je jedan završio smrtnim ishodom, direktno uzrokovani antitijelima na cjepivo AstraZenece.

 Norveška je članica Europske agencije za lijekove, iako nije članica EU-a. I njezin predstavnik sjedi u Odboru za ispitivanje sigurnosti cjepiva i lijekova. Nekoliko država privremeno je obustavilo korištenje ovog cjepiva zbog straha od nuspojava.

 Sigurnosni odbor Europske medicinske agencije (EMA) poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja cjepiva.

 Nakon što su se pojavila izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje cjepiva britansko-švedske tvrtke, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju cijepljenja. Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Europske medicinske agencije, a prenosi portal HRT-a.