Dosad cijepljeno gotovo 46.000 građana Hrvatske, počinje cijepljenje drugom dozom Foto: VV arhiva / ilustracija

Dosad cijepljeno gotovo 46.000 građana Hrvatske, počinje cijepljenje drugom dozom

Varaždinske vijesti | 17.1.2021. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj primilo je 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom.

Objavio je to danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodavši da je, otkako je 27. prosinca prošle godine krenulo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, prvu dozu cjepiva do 17. siječnja ove godine primilo ukupno 45.906 osoba.

Tijekom ovog tjedna počet će cijepljenje drugom dozom osoba koje su od 27. prosinca 2020. cijepljene diljem Hrvatske. Time će početi proces docjepljivanja onih koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

- Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze cjepiva Pfizer bude od 21 do 28 dana. Temeljeno na raspoloživim podatcima iz kliničkih studija, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od 6 tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka - napomenuli su iz HZJZ-a.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se prvenstveno na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Sve osobe koje zbog opravdanih razloga neće nikako moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Iz HZJZ-a su dodali kako je na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji do 17. siječnja ukupno cijepljeno 4.757 osoba. Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, u toj županiji cijepljeni su i pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području. Docjepljivanje građana organizirat će se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri tjedna od primitka prve doze. Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primitak druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive radi dogovora o docjepljivanju.

- Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna započelo je 13. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. Cjepivo tvrtke Moderna primjenjuje se također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri tjedna - naveli su iz HZJZ-a.

Označeno u