Dodatno zaduživanje topličke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.7.2019. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici su većinom glasova dali suglasnost za dodatno zaduživanje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za energetsku obnovu objekta Minerva na 11. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije koja je danas održana.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 73,4 milijuna kuna, od čega je 37,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, a 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok su ostatak od 25,6 milijuna kuna sredstva korisnika. U postupku javne nabave građevinsko-obrtničkih radova postignuta cijena je 9,1 milijun kuna viša od procijenjene vrijednosti investicije, pa Specijalna bolnica ta sredstva planira osigurati kreditom Zagrebačke banke u iznosu do 10.000.000 kuna na rok od 14 godina uz fiksnu godišnju kamatu od 1,50 posto.

- Nakon 40 godina ćemo uložiti 83 milijuna kuna u energetsku obnovu objekta Minerva, a riječ je o 30.000 kvadrata koji danas više ne zadovoljavaju standarde. Međutim, to je samo dio investicija, jer je u planu kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti Minerve i opremanje, a potom i uređenje bazena, što je ogroman zahvat. Prvo smo krenuli s energetskom obnovom objekata Specijalne bolnice, a počet će i izgradnja novog objekta, Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s ozljedama kralježničke moždine, te je ukupna vrijednost ulaganja veća od 240 milijuna kuna. Prosječno dobivamo 70 do 75 posto bespovratnog EU novca, no očekuje se i naše financiranje. Ta sredstva će se vraćati, jer pet godina nakon završetka investicije ležajeve i usluge možemo ponuditi i na tržištu - rekao je župan Radimir Čačić.