Dijabetes na radnom mjestu: Ključ su odgovornost, pravilna prehrana i aktivnost Foto: Krešimir Đurić

Dijabetes na radnom mjestu: Ključ su odgovornost, pravilna prehrana i aktivnost

| 17.11.2025. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Nekada su osobe oboljele od dijabetesa skrivale svoju bolest. Danas je to još samo ponegdje prisutno, osobito skrivanje dijabetesa pred poslodavcima, ali za to nema potrebe, naprotiv, važno je dati do znanja da imate šećernu bolest. Ljudi se ponekad boje da će biti odbijeni, no kod nas, u Varaždinskoj županiji, stvarno nisam čula da netko ne bi dobio posao zbog svoje bolesti - istaknula je to Antonija Brlek, predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenoga).

Tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je upravo "Dijabetes na radnom mjestu", što je bio i naslov panel-rasprave održane 12. studenoga u Zagrebu, uz sudjelovanje brojnih stručnjaka iz područja dijabetologije, javnog zdravstva i medicine rada.

Odgovornost na prvom mjestu

- Poruka je da svi mi možemo biti što želimo i živjeti kvalitetno, no važno je da oboljeli od dijabetesa budu odgovorni i brinu o svom zdravlju. To znači da treba dobro regulirati svoj šećer, baviti se fizičkom aktivnošću... Danas imamo naprave za kontinuirano mjerenje šećera, imamo i dobre inzuline koji stvarno dugo djeluju, i ako su oboljeli od dijabetesa odgovorni, potpuno su ravnopravni sa zdravom osobom - napomenula je Brlek, koja je također sudjelovala u panel-raspravi.

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_4.jpg

- Djeca i mladi dijabetičari koje znam od prije 15-ak godina danas se bave raznim profesijama. Jedna od njih je liječnica hitne pomoći koja spašava živote, jer svoju šećernu bolest drži pod kontrolom i, iako je pod stresom zbog svog posla, zna se nositi s time. Imamo i sportaše - bicikliste, plivače, triatlonce - kazala je Brlek, dodavši da je svaka oboljela osoba, kad krene na posao, odgovorna napomenuti da ima tu bolest i ne treba je skrivati.

- Nema prepreka za bilo koji posao, ali dobro je kad okolina i poslodavac znaju za bolest, tako da u slučaju hipoglikemije netko može pomoći, dodati čašu soka... Nitko nikome ne brani nešto raditi, u tome se svi slažemo, ali i oboljeli moraju shvatiti da svoju bolest moraju držati pod kontrolom i tada mogu sve. Na prvom je mjestu je vlastita odgovornost - naglasila je Brlek.

A odgovornost se pokazuje i tjelesnom aktivnošću te pravilnom prehranom, o čemu je bilo riječi na predavanjima koja su NC Lions Club Varaždin Millennium i Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin organizirali 13. studenoga.

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_8.jpg

Predavanje "Pravilna prehrana u kontekstu radnog ritma – između zdravlja i produktivnosti" održala je prof. Karmen Kokot, nutricionistica, dok je nordijsko hodanje okupljenima predstavila Snježana Šumiga, certificirani voditelj nordijskog hodanja.

Kakva se prehrana preporučuje dijabetičarima, kako rasporediti obroke tijekom radnog vremena, koji brzih, ali nutritivno kvalitetni obroci se mogu ponijeti na posao, te koje su dobrobiti nordijskog hodanja, ali i tjelesne aktivnosti općenito, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_1.jpg

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_2.jpg

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_3.jpg

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_5.jpg

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_6.jpg

dijabetes_na_radnom_mjestu_-_prehrana_i_kretanje_13112025_7.jpg